Home

Achtergrond 4 reacties

Verburg ziet niets in vleestaks

Demissionair minister Gerda Verbug vindt een eventuele heffing op vlees, de vleestaks, een ordinaire lastenverhoging.

CDA'er Verburg neemt dinsdag afstand van D66-voorman Alexander Pechtold die becijferde dat zo'n heffing 1 miljard euro zou kunnen opleveren.

"Je vangt wat meer geld voor de schatkist. Maar ik heb liever dat mensen kiezen voor kwaliteit en dat de boeren daar een goede prijs voor krijgen. Dat helpt vele malen beter dan de vleestaks'', stelde Verburg namens het CDA tijdens een bijeenkomst in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het idee voor een heffing op vlees wordt onderzocht in de brede heroverwegingsoperatie waarmee 35 miljard euro aan bezuinigingen moet worden gevonden. Gezonde boerenbedrijven zijn cruciaal op een vitaal platteland dat Verburg graag ziet. Ze wees daarom dinsdag nogmaals op het eerder bepleite idee om de Vogelaarheffing waarmee corporaties bijdragen aan het verbeteren van de probleemwijken, ook te gebruiken voor het hele platteland.

De VVD rekende dinsdag voor dat er 14 miljoen euro kan worden bespaard door te stoppen met de veelbesproken ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder. Verburg ziet dat niet als een begaanbare weg, ook al omdat zonder natuurherstel de met de Vlamingen overeengekomen verdieping van de Westerschelde niet kan doorgaan.

"Dit is natuurherstel in het Westerscheldegebied waar ook na vijf jaar zoeken geen alternatieven waren te vinden. Waar die wel zijn te vinden, moet je ze gebruiken'', aldus de CDA-bewindsvrouw. Volgens haar moeten provincies dan ook goed nadenken als ze goede landbouwgrond onder water willen zetten voor natuur. Kan het echt niet op een andere manier?, hield de LNV-minister de provincies onlangs voor toen ze bestaande ontpolderingsplannen inventariseerde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  Sinds wanneer is een heffing hetzelfde als een bezuiniging. Als er 35 miljard gevonden moet worden en men wil de economie niet tot stilstand laten komen dan zullen alle "leuke linkse hobby's "eraan moeten geloven. Maar dat zal wel niet gebeuren, dus de eerste 10 jaar zullen wel niet gemakkelijk zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Vleestax doet me denken aan Kopvodden tax, Burger pesten.
  Vleestax is een ander woord voor ACCIJNS een geaxcepteerde belasting op alcohel, tabak, brandstof en die daarna voor de twede maal kan worden belast met BTW. Ongehoorde diefstal Belasting op Belasting. voor mij is de vleestax hetzelfde lot beschoren als de accijns. Ik stel Verburg voor om DRUGS te legaliseren en dan direct te belasten met 100 % Accijns en te verkrijgen in "staatswinkels". Levert de schatkist meer op dan een beetje vlees tax en meteen is de drugs criminaliteit ten einde. De drugs worden dan eerder goedkoper voor de gebruiker omdat het >gevaren geld< er af kan. Bijkomend voordeel al de agente belast met de drugs criminaliteit kunnen weer gewoon de wijk is om daar orde op zaken te stellen. Tevens kunnen de opium boeren rechtstreeks zaken doen met de nederlandse overheid en staat de Taliban buiten spel, oorlog voorbij.

 • no-profile-image

  huub

  Ik heb al een vermoeden wie de vleestax gaat betalen als ie er komt..

 • no-profile-image

  willem

  Pechtold zal wel vegetarier zijn, ander kom je niet met zo`n pvv idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.