Home

Achtergrond 257 x bekeken 3 reacties

Verburg wil echt minder antibioticagebruik

Als er eind 2010 geen goede voorstellen liggen om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen, wil minister Gerda Verburg (LNV) zelf met maatregelen komen.

Dat gaf de demissionair bewindsvrouw vandaag aan in debat met de Tweede Kamer.

Verburg wil dat in 2011 20 procent minder antibiotica wordt gebruikt. Dat is een begin; daarna stoppen we echt niet, aldus de bewindsvrouw die binnenkort gaat praten met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Ze wil het onder meer hebben over een kleine groep dierenartsen die goed is voor 80 procent van het medicijngebruik.

Met de KNMvD wil Verburg tevens praten over de komst van een veterinaire diergeneesmiddelenautoriteit (VDA) die bijhoudt welke middelen een dierenarts voorschrijft. Voor de zomer verwacht ze bovendien de uitkomsten van onderzoek naar de mogelijkheden om sommige antibiotica alleen te gebruiken bij mensen en niet bij dieren.

Ook de Kamer vindt het hoog tijd voor maatregelen. Het RIVM waarschuwde onlangs dat antibiotica steeds vaker niet aanslaan bij mensen omdat die zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen antibiotica. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, aldus de PvdA.

De Partij voor de Dieren wil een rigoureuze aanpak en bepleit de komst van een deltaplan antibioticagebruik, want een buitengewoon probleem vraagt nu eenmaal een buitengewone aanpak. "Antibiotica is een wondermiddel en dat moet het ook blijven'', aldus Harm Evert Waalkens (PvdA). "Het zou onbestaanbaar zijn als een peuter oorontsteking heeft om dan de hele school met antibiotica te behandelen. Maar in de pluimveesector gebeurt dat dus wel'', aldus Marianne Thieme (PvdD).

GroenLinks vindt het niet toevallig dat ook minister Ab Klink (Volkgezondheid) de laatste tijd vaste gast lijkt te zijn bij Landbouwdebatten. "We delen het dat hier niet vrijblijvend naar moet worden gekeken'', aldus Klink, die de kleine groep dierenartsen die nu "overmatig veel middelen'' voorschrijfven goed in de gaten wil houden

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  Het gaat hier om 5% van de dierenartsenpraktijken had ik gehoord

 • no-profile-image

  Haantje

  Het gaat om 5% van de dierenartsenpraktijken, en dat zijn die praktijken die werkzaam zijn binnen de intensieve veehouderij. Daar komen nl de grote aantallen dieren in voor, itt de praktijken die enkel gezeldschapsdieren behandelen. Daarnaast gaat het dan vaak om dieren van jonge leeftijd, die dus nog niet in staat geweest zijn voldoende weerstand op te bouwen.

 • no-profile-image

  Huib

  5% van de dierenartsen schrijft 80% van de antibiotica voor, dus pak deze groep aan, dat is kortweg de reactie van velen. Voor mij blijft echter de vraag bestaan hoeveel dieren deze dierenartsen vertegenwoordigen, als dit ook 80% is dan is er natuurlijk niets mis met deze dierenartsen. Nu klinkt dat een beetje onwaarschijnlijk, wie kan hier opheldering over geven?

Of registreer je om te kunnen reageren.