Home

Achtergrond 4 reacties

Verburg past regels verdeling suikergeld aan

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft de regels voor de verdeling van geld uit het herstructureringsfonds voor de suikersector aangepast, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008.

De bevoegdheden van de minister inzake de verdeling van het geld zijn verduidelijkt. Begin dit jaar verwierp de rechter (College van Beroep voor het bedrijfsleven, CBB) de eerder door Verburg gemaakte verdeling van de herstructureringssteun, omdat ze daartoe juridisch niet bevoegd was; over de verdeling zelf deed de rechter geen uitspraak.

De zaak was aanhangig gemaakt door loonwerkersorganisatie Cumela. Dat vond de totale bijdrage voor de loonwerkers, 1 miljoen euro, te weinig. LNV heeft eerder al laten weten de gemaakte verdeling van het suikergeld niet te willen wijzigen. Derhalve liggen nieuwe rechtszaken in het verschiet.

Bij de herstructurering van de Europese suikersector is een fonds in het leven geroepen, dat uitkeert bij het uit de markt nemen van productie. Het meeste geld gaat naar suikerfabrieken, maar 10 procent is bestemd voor telers en loonwerkers, zo is bepaald.

Voor Nederland gaat heet bij dat laatste om bijna 7,9 miljoen euro. Verburg heeft besloten om daarvan 6,9 miljoen euro uit te keren aan de telers en 1 miljoen euro aan de loonwerkers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ontevredenboer

  Elke teler heeft recht op 500 euro als het geld NETJES door LNV!!! wordt verdeeld! Zo zou het moeten horen. Het heeft iedere teler al geld genoeg gekost. Het zou niet moeten zijn dat het geld dat nu vrijkomt maar naar een paar telers gaat. Zelf ben ik ook met bezwaarschriften bezig. Helaas krijg ik standaard antwoorden van lnv en krijg ik geen antwoorden op hun verdeel wijze. Maar dat het niet eerlijk gaat is voor iedereen duidelijk. Dus met elkaar in verweer tegen lnv! Ik vind het netjes van cumela dat zij het ook opnemen voor de loonbedrijven, lto mag er voorbeeld aan nemen

 • no-profile-image

  gerard

  Als ze met terugwerkende kracht maatregelen gaat terugdraaien kan Verburg zowiezo rechtzaken verwachten. Je moet je als ondernemer toch ergens op baseren. Wat nu als je toeslagrechten kocht met suikercomponent, dan voel je je toch aardig besodemieterd? Het zou idd. beter zijn om die regeling van 17 augustus vorig jaar te herzien. De wijze waarop die gelden zijn verdeeld was volstrekt belachelijk en dat kan m.i. eenvoudiger teruggedraaid worden en eerlijker verdeeld worden. Het geld is immers nog niet verstrekt en de plannen moeten nog beoordeeld worden. Er zijn bedrijven met verschillende toewijzingen en de meesten hebben niets! Dat kon toch nooit de bedoeling zijn!!!!!

 • no-profile-image

  sjeng

  @zuidwester: ik vind dat er kansspelbelasting over deze loterij geheven dient te worden.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  Kan ze de regels van de 'loterij' van 17 augustus j.l. ook met terugwerkende kracht aanpassen?

Of registreer je om te kunnen reageren.