Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg op ‘mooie plaats’

Landbouwminister door ‘hogere wiskunde’ op plaats 9 van CDA-kandidatenlijst.

,,Een mooie plaats.” Zo reageerde Gerda Verburg op haar plaats nummer 9 op de kandidatenlijst die het CDA vandaag bekend maakte. Ik kwam haar vanmiddag tegen in de wandelgangen van de Tweede Kamer waar zij in het wekelijks vragenuurtje vragen moest beantwoorden over een onderwerp waarmee zij zich níet populair heeft gemaakt in haar eigen partij: de aanstaande ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder.
Dat heel Zeeland, waaronder veel CDA’ers, daartegen te hoop zijn gelopen, heeft het partijbestuur niet verhinderd haar hoog op de lijst te zetten. Hoewel het natuurlijk nog hoger had gekund. Want op die lijst heeft Verburg niet de aansluiting bij de top 6 die geheel uit bewindspersonen bestaat. Zij moet twee zittende Kamerleden voor zich dulden, onder wie Joop Atsma, de belangrijkste landbouwwoordvoerder van het CDA. Die staat op plaats 7, een uiterst eervolle plaats. Het CDA vindt Atsma dus belangrijker dan Verburg.

Moeilijke puzzel

Toch is dat een te makkelijke conclusie. De samenstelling van iedere kandidatenlijst, en zeker die van het CDA, is een moeilijke puzzel waarbij heel veel eigenschappen in de afweging zijn betrokken: persoonlijke kwaliteiten, man of vrouw, regio, rooms-katholiek of protestant (ja, religie speelt nog altijd een rol). Verburg zelf noemt het ‘hogere wiskunde’ waardoor ze op 9 en niet nog een beetje hoger is terecht gekomen.

Landbouwmensen op goede plek

De landbouwmensen van het CDA zijn ook dit keer goed gepositioneerd. Behalve Atsma op 7 zijn dat ook Ger Koopmans op 12 en Henk Jan Ormel op 13. Minder goed terechtgekomen zijn Rikus Jager (op 25 en volgens de laatste peilingen niet verkiesbaar) en Jan Mastwijk (38). De laatste is slachtoffer geworden van het feit dat een vrouw uit zijn regio (Margreet Smilde eveneens uit Drenthe) hoog op de lijst kwam.
Als nieuwkomer staat de Voorthuizense varkenshouder Jaco Geurts op plaats 39, een niet erg verkiesbare plaats tenzij hij veel voorkeurstemmen krijgt. En dat laatste zou best eens kunnen, want hij is secretaris van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders (NVV). Als de NVV nu een voorkeursactie ontketent, kan hij nog een eind komen.

Foto

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet hunse

    U geeft wel erg af op het CDA in uw redactie commentaar. Misbruik maken van uw positie misschien?
    Nee dan denken we met vreugde terug aan de periode van paars met Van Aartsen en Brinkhorst krijgen we tranen van in de ogen.Maar bij u is het kennelijk wiens brood men eet diens taal men spreekt fijn een onafhankelijk weekblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.