Home

Achtergrond 327 x bekeken 25 reacties

Verburg ontziet varkenshouderij bij aanscherping normen

De verhoging van de normen voor leefoppervlakte tot 0,4 vierkante meter per big en 1 vierkante meter per vleesvarken gaat in 2013 niet door.

Dat heeft minister Verburg (LNV) besloten.

De minister trekt consequenties uit het lang verwachte LEI-onderzoek naar de economische gevolgen van de maatregelen. De financiële ruimte op veel varkensbedrijven is te klein voor de noodzakelijk investeringen in de wettelijke ammoniak- en welzijnsmaatregelen, heeft het LEI berekend. Ongeveer65 % van de bedrijven heeft niet de financiële positie en mogelijkheden om te investeren in de maatregelen. Ongeveer 15% van de bedrijven zal moeten stoppen. De overige bedrijven komen in grote problemen.

De minister koppelt een besluit over het leefoppervlak aan de resultaten van de evaluatie en herziening van de Europese Varkensrichtlijn die is voorzien vanaf 2012.

De huidige Europese normen zijn 0,3 vierkante meter per big en 0,65 vierkante meter per vleesvarken van 85 tot 110 kg. Een nationale verhoging van de normen zou het verschil tussen Nederland en de EU nog groter maken.

De Europese eis dat per 2013 dragende zeugen in groepen gehouden moeten worden blijft van kracht.

Als compenserende maatregel voor het laten vervallen van de leefoppervlaktenorm wil minister Verburg de norm voor alle vleesvarkens per 2013 vastleggen op 0,8 vierkante meter per dier.

Over aanpassing van de spleetbreedte van roostervloeren wil de minister een beslissing nemen na een oordeel over de situatie in Denemarken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnny

  goed recht en boer, nu ook de ammoniak-eisen europees invoeren, of geheel van tafel voor een eerlijke concurentie.Er is werk aan de winkel voor de (belangenbehartigers).

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, ondernemers staan al met de rug tegen de muur en juist het tegemoetkomen van critici, ook al is het op emotionele, non realistische argumenten kan een basis vormen voor je bestaansrecht. Voedsel is emotie wordt weleens gezegd, maak er gebruik van.

 • no-profile-image

  boertje

  Jansen: Wat ben jij toch een theoretische eikel. Wie heeft het nu over een mestkelder schoonmaken? Jij mag bij mij de roosters eraf komen halen, dus kom maar. Alle varkensboeren weten dat dit onbegonnen werk is. Jij zal wel nooit met jouw handen hebben gewerkt want anders lulde je wel niet zo stom. Dus kom maar bij me als je de uitdaging aan durf te gaan! Verder is het ook nog eens een keer zo dat wanneer de consument het er niet mee eens is hoe het er aan toe gaat bij de boeren maar voor de in hun ogen noodzakelijke veranderingen niet voor wil betalen, dat ze dan maar geen eten kopen. Wij als boer zullen deze zeikers echt niet missen. Dan zorgen ze zelf maar voor hun eigen vreten, zo is het dan ook nog eens een keer. Allemaal eisen stellen maar er niet voor willen betalen, een grof schandaal!

 • no-profile-image

  boer

  Wat zijn we weer gelukkig, vooral de N.V.V. Wat is die Wyno toch een meeloper en wat mis ik een Wien van de Brink. Wat is er nu bereikt dan? Spleetbreedte discussie loopt nog steeds en het ammoniakverhaal is ook niet van tafel. Aan Paul jansen uit Aalten: Wat kun jij dom lullen. B.V. 1 Ammoniak is nog steeds niet bewezen dat het schadelijk is, net als B.V. Co2. 2 Volgens mij had Nederland een uitstoot van ik meen 125 kiloton ammoniak. Dit moest worden verlaagd naar ik meen 110 kiloton, is volgens mij allang gehaald, dus de rest van de boeren hoeft niets meer te reduceren. Het is aanpassen of stoppen, gewoon een koude sanering, niks meer of minder. Het is hetzelfde als wanneer je tegen burgers zou zeggen, jullie moeten alle auto's ouder dan 3 jaar inruilen voor een nieuwe want dit is goed voor het milieu. Zo is de vergelijking en niet anders. En Jansen,als je het nog niet snapt hoe het in de praktijk toe gaat daag ik je uit om bij mij de stallen te zien en de varkens en mijn hypotheek en dan mag jij het zeggen waar een investering van tonnen van betaald moet worden.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  verstandig! 1 vierkante meter per varken is goed als heel europa dat moet. Anders werkt het alleen tegen het varken zelf. Nu nog een goede overgangsregeling voor de spleet breedte! Dan kunnen zij weer normaal varkenshouden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Paul, hoewel we op onderdelen ook de hand in eigen boezem moeten steken, en dit ook al lang doen, blijft overeind dat het welhaast ondoenlijk is tegen hele leugens en halve waarheden te knokken. Ik hoef jou niet uit te leggen dat de media c.q. propagandamachine van bepaalde groeperingen buitensporig veel (sponsor- en subsidie)macht heeft.

 • no-profile-image

  anne

  Proficiat Annechien (!) en Wino, een heel belangrijk resultaat van belangenbehartiging. -En richting Paul Janssen, dat de overheid een stapje terug doet is juist mogelijk omdat de sector ook zelf zijn verantwoordelijkheid neemt met initiatieven als stervlees en comfortclass. Dat de sector niet meer alleen de hakken in het zand zet heeft gewerkt. Eindelijk begint de offensieve belangenbehartiging zijn vruchten af te werpen.

 • no-profile-image

  Hans

  Natuurlijk proficiat voor Annechien en Wino, maar waarom heb ik nou een stemmetje in mijn kop wat steeds zegt: Gefeliciteerd Vion, Gefeliciteerd Rabo, Gefeliciteerd CHV, For Farmers, Unilever etc etc

 • no-profile-image

  landbouwer

  Verkiezingsstuntje???

 • no-profile-image

  jopiesnel

  Ben lid van NVV en LTO,kom tot de conclusie dat de twee niet zover van elkaar afstaan qua belangenbehartiging.OP hun avonden worden veelal dezelfde vragen gesteld en vaak met de zelfde uitslagen beantwoord,Wyno of Annechien `t maakt voor de sector niets uit.Willen we als varkenshouderij Nederland verder dan zullen ze elkaar toch moeten vinden.Wie zet de eerste stap??????????????????

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ik zie dat mijn kritische stukje enige uitleg behoeft. Niks mis met kritiek, ik zet er zelfs mijn eigen naam onder, die onderbouwing heeft. Wat al jaren speelt in de intensieve veehouderij is maatschappelijke acceptatie. Het geharrewar over huisvesting, vergunningverlening en megastallen is daar het bewijs van. De maatschappij, dat zijn o.a. organisaties en initiatiefgroepen, maakt duidelijk dat ze het zo niet accepteren. Boeren moeten zich terdege realiseren dat hun bestaansrecht van deze maatschappij afhankelijk is. Een incident als een virus of, zoals actueel, een bacterie is voldoende om door die maatschappij gedecimeerd te worden. Daar ligt de grondslag van mijn commentaar waarin ik aangeef dat we weer teruggeworpen worden naar de wij tegen zij situatie. Anne, friesland, geeft terecht aan dat het tussensegment een signaal is dat het beter kan maar of het voldoende invloed heeft op de publieke opinie in het geval van een incident is de vraag. Verder gaf ik aan dat als boeren grotere groepen varkens houden zij geen dieren in hoeven te leveren maar wel de mogelijkheid hebben om dieren meer welzijn te bieden. Het kostenplaatje, ook ik zit niet om kostenverhoging te springen, verandert daardoor niet. Je komt wel tegemoet aan critici. Evenmin stel ik dat boeren met de huisvestingssystemen van nu dieren niet goed zouden verzorgen. Hier komt opnieuw de beleving van de maatschappij naar voren die daar vragen over stelt. Nederland heeft jarenlang vooropgelopen in het opvoeren en efficienter maken van de varkenshouderij. Dit leidde tot overproductie en lage prijzen. Dit zal zonder een vorm van regulering of vraagmarkt zoals tussensegment niet veranderen. Een neveneffect is het elimineren van collega's maar dat schijnt erbij te horen in de ratrace. Kan Nederland het over een andere boeg gooien en zo ook eens onbetwist leider worden in Europa in dierenwelzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen? De weerstand tegen industriële dierfabrieken is geen aangelegenheid die alleen in Nederland speelt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Paul. Zolang in deze dolgedraaide maatschappij een halve leugen het beter doet dan de hele waarheid, is dit een zinloze missie. Deze wortel van het kwaad moet aangepakt worden, en niet klakkeloos toegegeven aan bepaalde onzin. We kunnen ons toch niet laten leegzuigen door braaf iedere zotte eis zonder financiele tegemoetkoming in te willigen? Dit lijkt me echt niet de basis van bestaansrecht, wel het begin van pure uitbuiting.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het helpt ook geen reet. Boerenorganisaties hebben weer genoeg gelobbyd om eisen van tafel te krijgen en zorgen er zo voor dat maatschappelijke acceptatie niet binnen handbereik komt. Lang leve de industriële productie. Stumpers. In plaats van een alternatief te zoeken in huisvesting waarbij dieren op dezelfde oppervlakte een beter bestaan hebben worden financiële redenen, kosten voor ammoniakreductie, opgevoerd als zijnde een bottleneck.
  Bij huisvesting van groepen groter als 40 dieren zou de eis vervallen omdat er voldoende ruimte in de hokken ontstaat. Waarom niet gesteld uit oogpunt van dierenwelzijn dat als je grotere groepen maakt je niet aan die eis hoeft te voldoen
  ====
  Lees ook even de opmerking over de spleetbreedte van de roosters.
  Als historisch varkensproducerend land moeten we wachten op Denemarken om te kunnen beoordelen of het wel toepasbaar is. Godsgeklaagd. Elizabeth, honey, this is the big one. I’m coming to you!!!
  Als je nu van deze minister 3 jaar lang dat ene vreselijke woord en maatschappelijk verantwoord ondernemen hebt moeten aanhoren, dan is bij deze iedere verdere terminologie als smeltende sneeuw. Prut dus.

 • no-profile-image

  1 meter

  paul wat kun jij dom reageren. deze beslissing van lnv is alleen maar positief voor de sektor. zolang de handel wereldwijd in alle produkten "vijheid-blijhëid"is , kunnen we geen emotionele maatregelen veroorloven. pak deze kans en gas erop

 • no-profile-image

  Realist

  Paul Jansen moet niet doorslaan! Goed is goed, meer doen dan goed is niet goed maar verkeerd. Daar heeft niemand iets aan. Je werkt toch niet voor die figuren die proberen je omzeep te helpen. Het voedsel moet betaalbaar blijven en de boer moet er goed van kunnen leven, vooral de zorgen en het werk wat hij voor de dieren doet!

 • no-profile-image

  boertje

  Bewijs eerst maar eens dat ammoniak schadelijk is, hier wordt steeds maar weer overheen geluld. Zoals wijlen Wien van de Brink zei bepaald de consument hoe er varkens worden gehouden. Als de consument vanaf morgen alleen maar scharrelvlees wil dan schakelen alle boeren noodgedwongen over. Alleen de consument wil alleen maar goedkoop vreten. Het mag niks kosten. terwijl b.v. voor vakanties niet op een paar honderd euro meer of minder wordt gekeken. De lamzakken. De overheid wil dat wij b.v.luchtwassers aanschaffen, dan mogen zij die dan ook betalen. Simpel. Allemaal eisen stellen, maar ervoor betalen homaar. Aan Jansen: Jij wil roosters met een andere spleetbreedte, dan mag jij ze bij mij uit de stallen halen en er dan ook weer graag nieuwe inleggen. Praktisch gezien is dit vrijwel onmogelijk, aan het roosterverhaal zie je weer hoe weinig feeling jullie hebben met de praktijk. Jij mag bij mij de roosters eruit komen halen, dan kun je zelf ervaren dat dit onbegonnen werk is.

 • no-profile-image

  broodvechter

  Gezellig is het hier op dit forum.
  Maar ik wil er wel wat aan toevoegen.
  Ik heb 10 maanden geleden 4 afdelingen roosters vervangen en tevens het ultieme diervriendelijke systeem gebouwd van grote groepen met weegstation.
  Roosters vervangen en dan wel onder de muur uithakken is levensgevaarlijk en zelfs ZZpërs uit Polen en Roemenie willen het maar 3 dagen doen,conclusie is als ik het weer moet dan kan je beter de boel plat gooien en opnieuw van de grond af gaan beginnen.
  Het welzijn van grote groepen is ook een farce want bij opleg gebruiken ze nog geen 20% van het vloeroppervlak om vrolijk tegen elkaar te liggen en de andere 80% is mestplaats incl dichte vloeren.Erger nog ik kaarte dit aan tijdens een inspectie van zo'n overheidsdienst en die gaven mij het advies bij opleg de halve afdeling af te sluiten want dit was het niet volgens hun??????
  Luchtwasser zijn het dan ook weer niet want de buurvrouw op 200 meter hing al bij de millieudienst aan de telefoon 2 dagen na de eerste levering van 1 van de 10 afdelingen op een nieuwe lokatie.
  En als ze dan nog over waterverbruik bij de veehouderij hebben moeten ze bij mij maar niet beginnen over luchtwassers.
  Dus ik moet toch cocluderen dat wat je ook doet het is nooit goed

 • no-profile-image

  knor knor

  Een goed besluit. Is de energie van LTO en NVV, die hierin gestoken is, toch beloond. Het verstand krijgt voorrang. Met de berekeningen van Abab werd vorig jaar herfst al duidelijk dat 1 m2 per varken onhaalbaar was om een boterham te blijven verdienen. Toen werd de discussie goed aangezwengeld. Een stevige onderbouwing waar de politiek dus ook niet om heen kan. De gezamenlijke inzet van de sector werpt vruchten af. Eindigt Verburg toch nog met een goed rapportcijfer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, je zegt het goed. De wortel van het kwaad aanpakken. Waar ligt die wortel? Ik denk bij het imago die de sector heeft. Dat is in een lijn te lezen met maatschappelijke acceptatie. Denk jij dat in de zuivel, die nog een redelijk goed imago heeft, bij verdergaande intensivering niet eenzelfde weerstand gaat ontstaan? In de USA en N-Zeeland speelt het al. Boeren moeten perspectief hebben en de kern van het geheel ligt zoals altijd op het financiële vlak. Biedt het huidige handelssysteem en de bedrijfsvoering perspectief voor de toekomst of moet je bewegen naar een alternatief? Uitbuiting is al gangbare praktijk en ironisch genoeg zorgen we zelf voor de mogelijkheid. ===== Boertje, enter, meestal is het zo dat de levensduur van roosters korter is als die van de stal, iets wat mij ook verbaasde in de uitleg van Verburg, of LTO, dat er problemen konden ontstaan omdat roosters onderdeel uitmaken van de fundering. Lijkt mij een ondoordachte bouwwijze. Eens zal het bij jou ook moeten gebeuren. Bedankt voor de uitnodiging om dat bij jou te doen en dan tevens de mestkelder schoon te maken zodat je zoekgeraakte dingen weer terugvindt. Mineralen hebben zich daar verstopt. Een probleempje misschien, het zal wel niks mogen kosten net als bij die andere consumenten. Of spreek je consequent over lamzakken. Dat is nog eens werken aan je imago.

 • no-profile-image

  boertje

  Ik had ook echt niet verwacht dat je bij mij het voor zou gaan doen. Je bent gewoon een lafbek. Ik heb jou in ieder geval het voorstel gedaan, maar nu het te moeilijk wordt haak je af. Tuig van de richel waar Nederland aan kapot gaat, de kranten staan er iedere dag vol van. Overigens wil ik nog wel even kwijt dat wanneer jij het niet met de huidige Toplandbouw in Nederland eens bent, je gewoon geen eten meer koopt, maar b.v. zelf gaat verbouwen. Dan hoeven wij als landbouw ons niet meer te schikken naar zeg maar 5% van die randdebielen. Alleen maar eisen stellen en er niet voor betalen, dat krijg je in geen enkele andere sector voor elkaar, dus waarom dan wel in de landbouw? Als je voor me had gestaan en je zou zo dom lullen dan had je een opdonder gehad.

 • no-profile-image

  Recht(en) boer

  Prima zaak, maar jammer adt ik in al die reacties één ding mis. Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat allerlei maatregelen die NL voorstelt haaks staan op de Europese wet- en regelgeving. Deze maatregelen zijn niet evenredig met Europse wet- en regelgeving. Misschien toch eens goed dat NVV en LTO hier eens een aantal juruisten opzet. Het ministerie piepelt de agrrische sector zonder dat dit wettelijk is toegestaan. Er zijn vergelijkbare casussen die nu bij het Europees hof liggen die aantonen dat dit echt niet kan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Paul. In je uitleg domineren twee aspecten. Ten eerste "de beleving van de maatschappij" en ten tweede het "tegemoet komen van criciti". Wat je vervolgens m.i. compleet over het hoofd ziet is niet zozeer de vraag hoe ver deze ratrace tussen producenten onderling gaat, maar hoe ver deze ratrace gaat tussen de criticasters en de ondernemers die met de rug tegen de muur gezet worden. En dan puur op emotionele, en verre van rationele, argumenten of feiten. En een discussie op emotie valt gewoonweg niet te winnen, net zo min als over smaak niet te twisten valt.

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  begint het gezond verstand toch boven te komen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boertje, je bent goed bezig. Denk jij dat ik na jouw kwalificaties nog een helpende hand naar jou toe zal uitsteken? Kan ik heel Enter af gaan zoeken naar Boertje!!! Met jou in de gelederen gaan boeren een goede toekomst tegemoet. Als jij het werk, met de handen, jawel, dat ik al verzet heb nog moet doen kon dat wel eens een goede therapie zijn voor je gedrag. Daar, bij dat werk, hoort overigens het vervangen van roosters en het opschonen van mestkelders bij. Dat schijnt heel handig te kunnen als de roosters eraf zijn. Je zult mij ook niet zien schrijven dat oude roosters gezellig naar buiten wandelen en nieuwe even zo vrolijk weer terug. Da's echt wel werken. Wauw, weer een comment zonder te schelden. Worden Boerderij en AGD misschien toch nog eens een kwaliteitsforum.

 • no-profile-image

  boerke

  morgen even het goede nieuws (er van uit gaande dat ik miin roosters niet hoef te vervangen) aan de bank vertellen, ik denk dat ik nu varkenshouder mag blijven. nvv en lto bedankt

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.