Home

Achtergrond 4 reacties

Veel ziekteverwekkers in supermarktkippen in VS

Tweederde van de vleeskuikens in Amerikaanse supermarkten is besmet met salmonella, campylobacter of beide.

Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Consumers Union. Volgens de organisatie is het besmettingspercentage een verbetering vergeleken met drie jaar geleden, maar nog altijd te hoog. Consumers Union roept de overheid op strengere voedselveiligheidseisen in te stellen en adviseert consumenten voorzichtig te zijn met de bereiding van kip.

De Amerikaanse consumentenorganisatie kocht 382 kippen in honderd supermarkten: 14 procent was besmet met salmonella, bij 61 procent werd campylobacter aangetoond en 9 procent was besmet met beide.

Het landbouwministerie USDA weerlegt de cijfers. Een woordvoerder stelt dat het salmonellaniveau dankzij een bestrijdingsprogramma veel lager is. Het campylobacterniveau wordt in de komende jaren teruggedrongen, onder andere met chloorbaden.

De pluimveesectororganisatie NCC is het ook oneens met het onderzoek. "Kip is veilig. Net als in elk vers voedsel kunnen er bacteriën inzitten, maar die worden gedood bij de bereiding."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Dus het chloor bij hun werkt niet??

 • no-profile-image

  Albert

  Het leukst is natuurlijk weer de klassieke reaktie van het ministerie, die gelijk begint te roepen dat de cijfers niet kloppen. Ik vermoed echter dat de consumenten de Consumer Union eerder geloven dan het Ministerie. Dat is namelijk dezelfde club die Monsanto al decenia lang zijn verwoestende werk laat doen.

 • no-profile-image

  Joop

  Nee, het werkt niet. Je reduceert het aantal micro organismen maar daarmee ook de concurrentie voor de ziektemakers die, als zij aanwezig zijn, vrij spel hebben. Amerikaans rundvlees wordt tijdens het uitsnij proces behandeld met stoom en zuren. Toch is dit vlees in verse toestand amper 3 maanden houdbaar (ter vergelijk. Brazilie 4 maanden, Botswana en Namibie 6 maanden). Gekoeld, vacuum verpakt vlees.

 • no-profile-image

  Jan

  Stoom, acid wash and chloor wash zijn interventie processen die in Noord Amerika worden toegepast op carcassen en niet tijdens het opsnijden. Bacterien zitten eigenlijk aan de buitenkant van een carcass, en niet in het vlees, als dat zo zou zijn dan zou het dier ziek zijn geweest en een sepsis hebben en afgekeurd worden.
  Hier in Noord Amerika eet men graag hamburger wat uit 'trim' bestaat, op die manier meng je dus de buitenkant van het carcass waar eventueel bacterien op zitten, het is nu eenmaal zo dat het slachtproces niet steriel kan gebeuren. Er wordt in de vleesverwerkende industry wel getest op de aanwezigheid voor bacterien maar dat is natuurlijk geen garantie want zodra je het vlees niet meer voldoende koelt kunnen bacterien zich snel vermeerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.