Home

Achtergrond 220 x bekeken

Veel meer Ierse kalveren

De nukaprijs staat maar heel licht onder druk. Er gaat iets van de prijs af. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €106. Vorig jaar werd er voor een soortgelijk kalf precies hetzelfde betaald.

In heel februari is de nukaprijs ongeveer een tientje in prijs gedaald. Dat is niet heel veel als je bedenkt dat de vleesveesector een moeizame maand doormaakte en de kalverimport ook nog eens fors was. Cijfers van Dienst Regelingen wijzen dat uit.

De totale kalverimport kwam in februari uit op 74.301 kalveren. Dat meer dan in de maand ervoor. Toen staken 70.744 nuka’s de Nederlandse grens over.

In vergelijking met een jaar eerder was de import helemaal fors. Toen werden er bijna 10 % minder kalveren ingevoerd: 67.868.

De Ierse kalveren springen meteen in het oog. In 2009 kwamen er al veel nuka’s uit Ierland, maar dit jaar lijkt dat aantal groter te worden. In februari kwamen er 13.687 Ierse kalveren naar Nederland. Dat waren er in februari 2009 nog ‘slechts’ 5.888.

De Ierse opmars betekent vooral veel meer kalveren. Want echt ten koste van andere landen gaat het niet. Nederland importeerde in februari maar een fractie minder kalveren uit Duitsland dan een jaar eerder. Ook andere belangrijke landen zoals Litouwen en Polen zijn stabiel in hun kalverexport naar Nederland.

De extra Ieren vergroten, kortom, het aanbod. Dat gaat deze maand druk zetten op de nukaprijs.

prognose:

goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.