Home

Achtergrond 255 x bekeken

'Veel Deense biggen naar buitenland'

Deense vleesvarkenshouders kunnen steeds minder goed aan biggen komen.

Dat constateert varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS). De oorzaak ligt in de sterk toegenomen export van Deense biggen naar Duitsland.

Steeds meer zeugenhouders leggen zich toe op productie voor de Duitse exportmarkt. Het biggenprijsniveau dat de zeugenhouders in het buitenland kunnen realiseren, ligt voor de vleesvarkenshouders in Denemarken te hoog.

Dat houdt verband met de lage vleesprijs die de dominerende Deense verwerkers Danish Crown en Tican uitbetalen. De vleesprijs van deze coöperaties blijft al jarenlang achter bij die van de Duitse concurrentie.

De scheve verhoudingen hebben tevens negatieve consequenties voor de waarde van grond en bedrijven in de Deense varkenshouderij. Bij een enquête onder de ondernemers in opdracht van LDS bleek recent dat ruim driekwart (76 procent) van de ondervraagden niet het rendement op de grondwaarde haalt waarvoor deze in de boeken staat.

Dat betekent dat de banken zich bij de kredietverlening nog terughoudender zijn gaan opstellen dan ze al waren. Daar komt bij dat de Deense boeren in vergelijking met de andere landen in de EU sowieso al de zwaarste kredietlast hebben.

De achterstand van Danish Crown en Tican op de concurrentie bij de vleesprijs is volgens een grote meerderheid van de ondervraagden (73 procent) in de bovengenoemde enquête primair de schuld van het management. De overige 27 procent schrijft de oorzaak in hoofdzaak toe aan de hogere loonkosten en andere raamvoorwaarden die in Denemarken gelden voor de slachterijindustrie.

Denemarken zette vorig jaar bij de biggenexport opnieuw een record neer met een afzet buiten de landsgrenzen van ruim 7 miljoen. Hiervan belandde tegen de 90 procent op de Duitse markt. Nederland neemt een kleine 3 procent af, zo valt op te maken uit cijfers van LDS.

Of registreer je om te kunnen reageren.