Home

Achtergrond 263 x bekeken 6 reacties

'Veehouderij moet met één mond praten'

De veehouderij moet met één mond spreken, anders winnen consumenten de discussie over wat nou wel en wat nu niet duurzaam produceren is.

Dat zei directeur Leo den Hartog van veevoerreus Nutreco gisteren tijdens een symposium in Ede, georganiseerd door de Wageningse studievereniging De Veetelers. Den Hartog ergert zich aan de kakofonie aan meningen die vanuit de veehouderij op burgers wordt afgevuurd.

"De ZLTO zegt tegen megastallen te zijn, LTO Nederland is voor. Wat denkt de burger dan?" Hij blijft door de twijfel bij zijn standpunt, aldus Den Hartog. Terwijl de consument vaak weinig inzicht heeft in hoe de sector werkt. "We zien hetzelfde gebeuren bij bijvoorbeeld dierenwelzijn. De sector moet niet wachten tot de consumenten of de supermarkten eisen op ons afvuren, maar zelf vooruitdenken en dan vooral denken voor de gehele sector, en de boodschap op één lijn uitdragen."

Het is voor Europese boeren soms moeilijk verder te kijken dan schaalvergroting alleen, omdat omvang lang de enige manier was om de levensstandaard op peil te ouden. Den Hartog citeert onderzoek waaruit blijkt dat boeren in 1960 evenveel inkomen konden halen als nu, en wel met de helft minder koeien, vier keer minder varkens en vijf keer minder eieren. De eisen van consumenten zijn gewijzigd.

"Waar ze in de periode van 1945 tot 1960 vooral moesten zorgen voor voedselzekerheid, werden de decennia erna bepaald door een focus op het opvoeren van productie en vervolgens garanties dat het voedsel veilig kan worden geconsumeerd. Nu ook op dit terrein stappen vooruit zijn gezet, verplaatst de focus zich naar de productiewijze."

Een reële bedreiging, denkt Den Hartog, die wijst op de gevolgen van Q-koorts. "Burgers verenigen zich en zeggen: in mijn dorp worden geen geiten gehouden. Bedenk wel: wat is meer aaibaar dan een geit?" De gevolgen bij een calamiteit zouden voor andere sectoren waar men van oudsher meer argwaan tegenover voelt, de pluimveehouderij en varkenshouderij, groter zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Radeloosheid is nu aan de orde!!!... Er wordt veel gepraat over mogelijkheden. In principe is dat een goede zaak, helaas zijn daar de problemen niet 1 2 3, mee opgelost. Wij zitten nog in het oog van de orkaan!!!... Nog even afwachten uit welke richting het gaat waaien, of misschien wel stormen, sterkte toegewenst!!!... beste lotgenoten!!!...

 • no-profile-image

  gerrits

  Leo den Hartog en Herman Wijffels, Nutreco en Rabobank, de overeenkomsten. Eerst de boer opjagen naar mega ten favoure van hun eigen grootheidsvisioenen. Nu het dreigt mis te lopen gaan ze over de rug van diezelfde boer vertellen dat deze fout was en is. Ondertussen kunnen ze hun zelf goed redden, hoe hypocriet kun je zijn ?

 • no-profile-image

  a hamstra

  helaas word er weer met de beschuldige vinger naar de boer gewezen,
  nutreco / hendrix voeders.is altijd een voorloper geweest. in de bio industrie.
  en met veel succes, nu er veel mis gaat
  op het boerenerf, moet nutreco zijn verantwoording nemen, eerlijk aangeven
  hoe ze de toekomst zien.dat heeft een boer nu meer dan ooit nodig om goede beslissingen te kunnen nemen.

 • no-profile-image

  H.

  meneer de auteur; doe us zorgen dat alle feitjes kloppen? Of heeft Den Hartog ineens promotie gekregen? Hij is 'maar' Director R&D and Quality Affairs, echt niet de grote baas; Wout Dekker is nog altijd CEO...

  Verder kreeg ik het idee dat Den Hartog veel meer in zijn hoedanigheid als WUR Professor aanwezig was als in boven genoemde functie..

  neemt niet weg dat dhr. Den Hartog wel gelijk had natuurlijk.

 • no-profile-image

  energie

  de omstandigheden verschillen per provincie, er hoeft niet dezelfde aanpak voor heel nederland te gelden vind ik

 • no-profile-image

  patrijs

  Leo preekt voor eigen parochie,het liefst voert hij al het vee heel veel.
  Burgers zijn wakker geworden en hebben genoeg van het geknoei met dieren.
  Al het vlees smaakt hetzelfde naar SOJA pap.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.