Home

Achtergrond

Varkensvleesexport VS lager in januari

De export van varkensvlees uit de VS is in januari van dit jaar 8 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dat geldt zowel voor het volume als voor de waarde van het geëxporteerde vlees, zo blijkt uit cijfers van landbouwministerie USDA en de US Meat Export Federation.

De afname komt vooral doordat er minder be- en verwerkt vlees werd verkocht. Deze export daalde met 18 procent, terwijl de uitvoer van vers vlees slechts 4 procent in volume daalde en 5 procent in waarde. In totaal werd er in januari 144.180 ton varkensvlees uitgevoerd, goed voor 243 miljoen euro. Dat komt neer op 22 procent van de totale productie van varkensvlees in de VS.

De Amerikaanse vleesexport had in januari vooral te lijden van het Chinese importverbod naar aanleiding van de Mexicaanse griep. Daarnaast werd er nauwelijks naar Rusland geëxporteerd omdat dat land slechts van een beperkt aantal verwerkers vlees wilde accepteren. Twee belangrijke markten vielen daardoor weg. De grootste klap kwam echter vanuit Japan, qua exportwaarde de belangrijkste exportmarkt voor Amerikaans varkensvlees. Japan importeerde in januari 2010 27.936 ton voor 79 miljoen, een derde minder dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat Japan de binnenlandse productie heeft weten te verhogen.

De USMEF benadrukt dat er ook exportmarkten zijn die zich positief hebben ontwikkeld. De export naar Mexico, de grootste importeur, heeft met 54.458 ton een nieuw record bereikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.