Home

Achtergrond

'Varkenshouders moeten regie afzet in handen houden'

Vleesvarkenshouders moeten de regie bij de afzet van hun slachtrijpe dieren in eigen handen houden.

Doen zij dat niet, dan lopen zij het gevaar dat zij uitgeknepen worden door supermarkten. Dat zei biologisch varkenshouder Henk de Lange in Ommen, afgelopen maandagavond op een bijeenkomst van varkenshouders van LTO Noord in Voorthuizen.

De Lange noemt de afzet van varkensvlees onder het Jumbo Bewust-logo als voorbeeld, waarbij varkenshouders de regie niet meer in handen hebben. De supermarktketen Jumbo lanceerde dat diervriendelijk concept met varkens in Canadese strooiselstallen in 2006. "In het begin betaalde Jumbo een meerprijs voor vleesvarkens uit die stallen, maar nu knijpen ze varkenshouders die meedoen aan het concept uit", stelt De Lange. Hij zet zijn biologische varkensvlees zelf af onder de naam Vechtdal aan slagers en cateringbedrijven. "We praten daarbij alleen over de kwaliteit van het varkensvlees. Over de prijs ontstaat nooit een discussie", zegt De Lange.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.