Home

Achtergrond

Vandijke Semo: voor eerst gecertificeerd zaaizaad Japanse haver

Veredelingsbedsrijf Vandijke Semo heeft een ras Japanse haver ontwikkeld, dat is opgenomen op de Nationale lijst.

Japanse haver bestrijdt het wortellesieaaltje.

Volgens het veredelingsbedrijf is door de komst van het ras Exito nu voor het eerst zaad beschikbaar van Japanse haver dat is gecertificeerd door de keuringsdienst NAK. "Vandijke Semo heeft vorig jaar de productie van eigen zaaizaad opgestart van Exito. Inmiddels beschikken we over NAK-gekeurd zaaizaad, dat vrij is van wilde haver en onkruid”, zegt directielid Bert-Jan van Dinter. "Tot nu toe stond geen enkel ras op een lijst. Het aangeboden zaad was niet gecertificeerd en de kans op de aanwezigheid van wilde haver was niet onmogelijk."

Japanse haver wordt geteeld om het aantal wortellesieaaltjes (Pratylenchus penetrans) te verminderen. Het effect is gelijk aan zwarte braak, zegt Van Dinter. "De aaltjes komen uit de cysten en vinden geen voeding en verdrogen. Het voordeel van Japanse haver boven zwarte braak is dat je verstuiving tegen gaat. Bovendien moet je bij braak leggen ook het onkruid bestrijden om vermeerdering van het wortellesieaaltje tegen te gaan."

Een nadeel van tagetes, dat ook wordt geteeld om wortellesieaaltjes te bestrijden, is dat dan een groeiseizoen verloren gaat. Van Dinter: "Bovendien is de onkruidbestrijding in tagetes lastig."

Japanse haver kan gezaaid worden van april tot en met september. Van Dinter: "Het is geschikt om te telen na mais, bollen of aardappelen. Het ras Exito kan tegen nachtvorst maar het vriest dood bij temperaturen onder de min 10 graden. Daardoor is het gemakkelijk onder te ploegen in het voorjaar."

Vandijke Semo onderzoekt of Japanse haver geplaatst kan worden op de lijst met wintergewassen die verplicht zijn als stikstofvanggewas om in aanmerking te komen voor de derogatie. Van Dinter: "Graan staat al op de lijst en Japanse haver is ook een graansoort. Dus dat moet geen probleem zijn. We onderzoeken in hoeverre Japanse haver stikstof vasthoudt in de winter."

Of registreer je om te kunnen reageren.