Home

Achtergrond 452 x bekeken 13 reacties

Van der Ploeg: primaire sector wordt uitgemolken

De voedselindustrie haalt zijn tekorten weg bij de primaire sector.

Voedselimperia staan daarmee aan de basis van de problemen in de melkveesector. Dat zei hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg tijdens een bijeenkomst van de Dutch Dairymen Board (DDB) in Nijkerk.

"Het probleem zit niet alleen in Den Haag en in Brussel. Het echte probleem zit in de laag daarachter. De markt van nu wordt geleid door de hand van de voedselimperia." Deze imperia streven volgens hem te veel naar hegemonie en marktmacht. "In de voedselindustrie in Nederland wordt meer winst gemaakt dan in welke andere industrie dan ook. Ze halen een groot deel van dit geld weg bij de primaire sector."

De melkacties die de European Milk Board heeft gehouden waren volgens Van der Ploeg van belang. Wel moet lering worden getrokken uit een aantal zwakke plekken. Zo was er geen terugvalpositie tijdens de melkleverstop. "Ook heb je met uitrijden van melk niet direct de publieke opinie op de hand."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verstraten

  van der Ploeg roept dit al 25 jaar, tenminste, zo lang ken ik hem. Natuurlijk heeft hij gelijk, alleen krijgt hij het nooit want boeren zitten anders in elkaar en daar heeft wim uit het groene hart weer gelijk in.

 • no-profile-image

  a hamstra

  het probleem is L.T.O /Z.L.T.O
  durf dat dan ook hard op te zeggen.
  die in naam van de boeren, die zelfde boeren, uitwringt , kapot maakt ,
  en zich verrijkt. over de rug van de boer.

  jonge boeren kiezen op zeer jeugdige
  leeftijd voor dit vak 10/12 jaar.
  als ze er tot hun nek in zitten . kunnen
  ze geen kant meer op.
  voorgelicht door hun vakorganisatie , vertrouwd op hun coöperatie/RABOBANK
  enz. worden ze met een nachtmerrie wakker.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  De inkooporganistaties van supermarkten en verwerkingsindustrie hebben een grote vinger in de agrarische pap. Een van de beschermingsinstrumenten die zij zich zelf geven bestaat onder meer uit het reserveren van 2 keer een week omzet. Deze veilige buffer zorgt voor veel inkoopmacht. En niet onbelangrijk bescherming van de winstcijfers. Hoe kunnen zij dit doen? Goed georganiseerd te werk gaan.

  De bundeling van kracht van laten we het noemen een inkooporganisatie van een supermarkt zorgt voor een goede positie aan de onderhandelingstafel. Het is de vraag of er wat van deze tafel voor de boeren over is gebleven. ( Het gebrek aan organisatie is een groot gebrek).

  Zuivel is voor de supermarkten een grote cashcow. Als de boerenstand zorgt voor een gezonde schaarste op de markt met een gereguleerde productie. dan is het voor de zuivelproducenten ook mogelijk om een pot te reserveren met verzekeringsgeld tegen slechtere tijden.

  Even de cijfers op een rijtje:

  Totale wereldproductie voor melk bedraagt circa 580 mld kilo melk

  totale exportmarkt wereldwijd ( melk die niet door de lokale consument wordt genuttigd ) bedraagt maximaal 25 mld kilo melk. ( hoezo melk is een belangrijk exportproduct?)

  De Europese productie onder quotum bedraagt ca 140 mld kilo melk. de export naar buiten de EU bedraagt ca 13 mld kilo melk. Dat is de helft van de totale wereld exportmarkt voor melk.

  De bederfelijkheid in combinatie met een dagelijkse behoefte vanuit de lokale consumentenmarkt. Zorgt voor voorwaarden die het voor de primaire producent mogelijk moet maken een goede boterham te verdienen aan melk. Kortom: laten we ophouden met ons kleiner voor te doen dan we zijn. Onze interne markt is voor ons van primair belang. de Afrikaanse boer kan ons product niet betalen. de Chinese boer gaat zelf produceren en ik las dat de Nigeriaanse overheid de Europese melkmacht het land uit jaagt.

  www.milkmarketingplan.com is geschreven mede op basis van voornoemde gegevens.

  Primair doel van het milkmarketingplan is om de boer in de EU maar ook de boeren in de rest van de wereld een normaal bestaan te kunnen garanderen zonder onnodige machtsinvloeden van industrie en in/verkoopgrootheden.

  Nog een voordeel, NMA is geen belemmerende factor bij de uitvoering van dit plan.

 • no-profile-image

  Wim

  Sorry Hamstra. Wij zijn zelf het probleem. Er stroomt geen bloed door onze aderen, maar melk. Wij kunnen en willen niet anders dan melk produceren. De Nederlanse boeren in Nederland en overal ter wereld waar serieus melk wordt geproduceerd. Tot overmaat van ramp is de erfelijkheidsfactor van deze genen zeer dominant. Om te kunnen melken zijn WIJ bereid om onze nek in iedere strop te steken die we maar tegen komen. Wij vragen er gewoon om om zelf gigantisch uitgemolken te worden en dat is wat decennia lang is gebeurd. Geen wonder dat het pijn doet nu de stroppen worden aangetrokken. Als de OPEC aan de knopen draait gaat de benzine prijs omhoog. Als Nederlanse melkveehouders, waar dan ook ter wereld, zullen we een M(ilk)PEC op moeten richten waar wij aan de knoppen draaien.

 • no-profile-image

  gert

  De NMA ziet wel toe op fusies en concentraties in de primaire sector ,maar fusies bij de retailers kunnen rustig doorgaan,zo krijg je een scheefgroei in de verhouding van producenten en retailers

 • no-profile-image

  dirk

  Hallo mr veldman waarom geeft u de rest ook niet door wat van de ploeg zij met name over lto en de zuivel die de plank mis sloegen Om je geheugen op te frissen dit ging om de schaalvergroting die door lto en de zuivel werd geopperd zonder achterom te kijken of het wel eens resultaat had en of het ook afvallers met zich meebracht Waarom ga je daar ook niet op in van de ploeg noemde de acties zoals die door ddb/emb werden gevoerd juist goed Ook de onderhandelingen die emb in brussel voerde noemde hij zelfs heel goed dit merkte van de ploeg op tijdens de discussie maar tja toen was jij allang weg Ik had verwacht dat u een juiste weer gave zou geven maar tja voor de zoveelste keer weer met een lto pet op een stuk over deze avond te schrijven

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Niet, dier!

 • no-profile-image

  Realist

  Zolang de melkveehouders zo verdeeld blijven worden ze uitgemolken! Dit is in Nederland door de cooperaties het grote probleem. Zij willen macht, maar over de boeren , i.p.v. samen met de boeren of voor de boeren, een redelijke melkprijs bedingen. Ze zijn geen knip voor de neus waard! Deze mentaliteit moet veranderen! Je moet voor een kostprijsdekkende opbrengstprijs gaan, anders ben je ten dode op geschreven. Je ziet het nu ook bij de varkenssector. De LTO gaat met de NVV mee voor redelijkewelzijnseisen en dan blijkt het wel te kunnen! Wat ook hard nodig is om de concurentie aan te kunnen! LTO en ZLTO moeten voor de boeren gaan werken zo hard als het kan! Niet hun eigen zakken vullen over de ruggen van de boeren!

 • no-profile-image

  dier

  Allemachtig, zeg, worden we wakker ofzo ????

 • no-profile-image

  dier

  Allemachtig, zeg, worden we wakker ofzo???

 • no-profile-image

  Han

  @Hamster. Ik ben het met je eens. Het feit dat vel kinderen op zer jonge leeftijd richten landbouw worden gestuurd is prettig vootr de maatschappij. Anders hadden nog minder bedrijven en/ of minder landbouw productie.Bent u ook van mening dat het feit dat landbouw producten onder de productie waarde worden verkocht, >de hoofd oorzaak< van de financiel crisis is?

 • no-profile-image

  Boer Bree

  Zelf een MPEC oprichten is een optie, maar dit moet wereldwijd en helpt alleen de melkveesector. Ik heb al vaker gezegd, dat de hele productie sector van agrarische producten zelf een supermarktketen op moet zetten, dit kan op nederlandse schaal en helpt de vee, de akkerbouw en de tuinbouwsector. Je kunt dan dezelfde producten concurrerend aanbieden zonder de dikke winsten van met name de retailer te hoeven betalen. Zo heeft de supermarkt decennia lang de groenteboer, kruidenier en de slager om zeep geholpen en een monopolie verkregen en moeten wij nu als een agrarische keten gaan differentieren om ons gram te kunnen halen!

 • no-profile-image

  dier

  Wim uit het Groene HART heeft het door.
  Zelf een OPEC oprichten da´s de manier. Hoe krijg je ze op een lijn?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.