Home

Achtergrond 176 x bekeken 3 reacties

Van der Hoeven kritisch over rol VS in WTO

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vindt dat de Verenigde Staten "in beweging'' moeten komen om van de Doharonde, handelsbesprekingen van de Wereldhandelsorganisatie WTO, een succes te maken.

Dat heeft de minister gezegd in een vandaag gepubliceerd interview met het Financieele Dagblad.

"De VS zijn mondiaal de grote politieagent. Dat wordt ook geaccepteerd. Maar dan moeten zij ook in beweging komen om van de Doharonde een succes te maken'', meent Van der Hoeven. Het uitblijven van een nieuw vrijhandelsakkoord is nadelig voor sommige Nederlandse bedrijven.

Van der Hoeven: "De Verenigde Staten hebben problemen met het organiseren van verkiezingen, met de gezondheidszorg, en het onderwijs moet worden hervormd. De energievoorziening is onzeker. Ze moeten nu zelfs een volkstelling houden, omdat ze geen burgerlijke stand hebben. De laatste keer dat ik van een volkstelling hoorde, was die rond de geboorte van Christus. Dat is tekenend voor de Verenigde Staten in de 21ste eeuw. Het land is niet echt op orde.''

De minister stelt dat de schade door het uitblijven van een nieuw akkoord beperkt kan blijven door het sluiten van bilaterale vedragen met andere landen. Toch blijft een vrijhandelsakkoord zeer gewenst.

Van der Hoeven: "Al die verschillende verdragen zijn toch een grote schaal met spaghetti, een wirwar van regels en afspraken. Het is veel beter om met de WTO een duidelijke basis te leggen voor vrij verkeer van producten, diensten en investeringen, en voor de wijze waarop overheden opdrachten aanbesteden en corruptie bestrijden. Daarbovenop kunnen afzonderlijke, meer op maat gesneden afspraken worden gemaakt.''

Woensdag spreekt de minister met de Tweede Kamer over protectionisme en de WTO. In een brief aan het parlement stelt de bewindsvrouw dinsdag dat protectionisme op de loer ligt wegens de huidige economische crisis en de klappen die de wereldhandel heeft gekregen. De afgelopen periode is het werk toegenomen dat het ministerie via het zogenoemde crashteam verricht om protectionisme tegen tegen gaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  zo, de minister vind het wel goed dan dat nederland alle subsidies opgeeft in de landbouw zodat enkele andere bedrijven meer handel kunnen drijven???je moet goed weten wat je wilt, het is geen probleem om een vrij handels akoord te krijgen maar je moet wel weten dat aan elk besluit twee kanten zitten

 • no-profile-image

  Han

  Min. v.d. Hoeven wenst een vooruitgang van de WTO besprekingen, omdat >enkele< Nederlandse bedrijven er baat bij hebben. Over de rest van de bedrijven vermoedelijk de meerderheid doet ze geen uitspraak nog positief nog negatief. Ik vermoed dan ook dat het voor de meerderheid wel eens negatief kan uitpakken. Maar gelukkig voor haar >geloven< die in de ongekende mogelijkhedn van een verdrag!!!
  Tot nu toe heeft de WTO nog niet veel meer gebracht dan een >enorme financiele puinhoop en een nagenoeg verschroeide aarde< . Biedt 9 juni ons een betere ploeg in het Catshuis??

 • no-profile-image

  Leen

  Historisch besef van Van der Hoeve niet echt in orde; De laatste volkstelling in NL was in 1971, Christus was ècht eerder! Is dit het bewijs dat de C niet voor "Christen" staat?

Of registreer je om te kunnen reageren.