Home

Achtergrond 411 x bekeken

Valstar in aardwarmtecluster IJsselmuiden

Handelsbedrijf Valstar Holland BV is betrokken bij een nieuwe BV voor de exploitatie van aardwarmte in de Koekoekspolder.

Drie komkommertelers leggen via de BV hun warmte-afname voor 15 jaar vast.

Valstar Holland is via het dochterbedrijf kwekerij Voorhof in IJsselmuiden één van de drie bedrijven in de aardwarmte BV. "Er zijn drie aandeelhouders naar rato van de warmte die ze gebruiken en die is weer afhankelijk van het areaal", zegt directeur Radboud Vorage van warmte BV.

De drie bedrijven zullen de komende 15 jaar circa twee derde van hun benodigde warmte afnemen van de BV. "Daar wordt een vaste prijs voor afgesproken die behoorlijk concurrerend moet zijn ten opzichte van de gasmarkt." De telers blijven gebruik maken van wkk’s of ketels om te kunnen blijven handelen in energie of CO2-voorziening. "De wkk is vijf jaar oud en nog niet afgeschreven", zegt komkommerteler Kees Vahl uit IJsselmuiden. Het derde bedrijf is Ambo Valentes.

Het model van een exploitatiebedrijf is nieuw voor aardwarmte. Opvallend is dat banken niet participeren in de BV. De voorwaarden maakten het model moeilijk haalbaar, verklaart Vorage. De provincie Overijssel en gemeente Kampen verstrekken wel een lening.

De drie bedrijven bundelen niet de producten. Naast Valstar hebben de bedrijven andere afnemers. "We zijn net dit jaar bij Haluco aangesloten", zegt Vahl.

Of registreer je om te kunnen reageren.