Home

Achtergrond

VTA: nagenoeg evenveel aardappelen in bewaring

De telers hebben nagenoeg een gelijke voorraad aardappelen in de schuur als vorig jaar.

Ten opzichte van de hoofdoogst ligt een kleiner percentage aardappelen nog in opslag. De hoofdoogst van consumptieaardappelen was vorig jaar kleiner dan in 2008.

Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), die rond 15 februari is uitgevoerd. Van de totale oogst ligt 52,6 procent van de consumptieaardappelen nog in de bewaring bij de telers. Al verkocht is 29,9 procent en 22,7 procent van de hoofdoogst is nog helemaal vrij. Vorig jaar op 15 februari was 34,5 procent van de hoofdoogst verkocht en 19,3 procent nog vrij. In 2007 was dat respectievelijk 30,0 procent en 18,4 procent.

VTA-bestuurder Meeuw de Bruijne heeft een verklaring voor het grotere aandeel vrije aardappelen. "De aardappelverwerkende industrie heeft contractaardappelen naar voren geschoven. Telers hebben consumptieaardappelen met een latere levertijd eerder moeten afleveren."

De Bruijne constateert ook dat er tussen 15 november, toen de VTA de eerste voorraadinventarisatie van dit seizoen heeft gehouden, en 15 februari veel aardappelen zijn afgeleverd. "Dat is het hoogste van de afgelopen jaren. Er zijn in die periode veel aardappelen verwerkt door de industrie en er is in hoge mate gebruik gemaakt van aardappelen uit Nederland."

De Bruijne vindt het positief dat al veel aardappelen zijn afgeleverd. "Het vergroot de kans op een herstel van de prijs. De export begint ook goed op stoom te komen. Hopelijk komt er gauw een einde aan de beroerde stemming op de aardappelmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.