Home

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

'VS schaadt Nederlandse zuivel, vlees en sierteelt'

Door het WTO-overleg te frustreren schaadt de VS onder meer Nederlandse bloementelers, zuivelproducenten en de vleesverwerkende industrie.

Dat verklaart minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven in het Financieele Dagblad.

"Je kunt niet alleen nemen en niet geven", aldus Van der Hoeven over de Amerikaanse positie. "Als groot land kun je je een tijd verzetten tegen een vrijere handel. De Amerikanen kunnen hekken om hun land zetten, maar op een goed moment gaan andere landen dat ook doen."

Lobbyist Frans van Dongen van het Productschap Vee en Vlees denkt dat Van der Hoeven in haar analyse deels gelijk heeft. "India wilde toezeggingen dat het zijn eigen boeren deels kon blijven beschermen. Het landbouwdossier was wat betreft de EU afgesloten; we gingen akkoord. De VS hebben het vervolgens laten klappen."

Van Dongen ziet nog steeds een gebrek aan leiderschap in de VS wat betreft handelspolitiek. De zogeheten Doha Ronde duurt al bijna tien jaar. "Wanneer een akkoord uitblijft, komen onderwerpen soms weer terug op tafel."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ryan

    is de minister bereid om alle "subsidies " weg te doen, of is de minister allen maar bereid om de nederlandse zuivel te beschermen en dat de US de subsidies moet halveren of ze compleet weg te doen??? je kunt niet verwachten van anderen wat je zelf niet wil doen

  • no-profile-image

    aardbolbewerker

    Gebrek aan leiderschap in de VS?.............................................INDERDAAD !!!!!!!!!! Zet'm op NOBAMA !!!!!!!!!!!!!!!!!, gaat zo door.

Of registreer je om te kunnen reageren.