Home

Achtergrond 408 x bekeken 5 reacties

Uitrijden mest moet over andere boeg

De overheid is volgens Franny Bos verkeerd bezig wat betreft mestregelgeving. Ze zinspeelt op langere uitrijperiodes, versere mest en bepleit meer overleg met mensen uit de praktijk.

Hoe kan het dat vroeger, circa 30 á 40 jaar geleden, elke dag de mest vers werd uitgereden en het niet stonk. Nu mag dat niet meer, terwijl toen het gras sterker, groener en langer de winter doorkwam en er eerder vers gras was voor de koeien en andere graasdieren? Nu gaat de uitrijperiode van de mest nog korter worden in het voorjaar en zomer. Kan dat gras die voeding in zo’n korte periode goed opnemen?

Gaat er dan nog niet meer verloren van de nuttige stoffen uit de mest, doordat het nog langer in de mestput zit? Nu met de nieuwe mestuitrijperiode wordt er meer mest in een kortere periode uitgereden, die zou dan niet optimaal benut worden.

Het land wordt armer doordat het in de herfst/winter zolang zonder voedingsstoffen vanuit de mest moet doen, dus gaat het niet goed met het land en het voedsel voor de graasdieren. De schapen lopen de hele winter buiten. Die hebben dan ook niets meer te eten.

Ik heb het idee, dat ze met de regelgeving verkeerd bezig zijn. Ik heb het idee dat ze niet meer weten wat mest eigenlijk is. Mest wordt beschouwd als een afvalproduct, maar het is een groeibevorderaar. Mest is verteerd gras en mais. We moeten nuchter na gaan denken. Zou het niet beter zijn om het verser over het land te brengen? En niet zo lang in de put bewaren?

Met een ding ben ik het eens, er mag niet te veel tegelijk uitgereden worden, want dat komt de grasgroei en de grasmat niet ten goede. Hoe kunnen we dit voorkomen in zo’n korte uitrijperiode? De mest moet uitgereden worden volgens de emissiearme eisen, op strepen. Dan blijft het langer liggen en heb je volgens mij meer uitstoot, dan bij uitgesproeide mest.Uitgesproeide mest regent veel sneller weg, dan de dikke strepen, die liggen er vaak een maand later nog. Er moet meer overlegd worden met mensen met praktijkervaring.

Franny Bos is mede-eigenaar van twee melkveebedrijven (met paardenhouderij en recreatie-tak) in Mijdrecht

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tja, mooier kunnen we het niet maken. Wel goedkoper!

 • no-profile-image

  Bertus

  Luister Gezond Milieu, als je over een bepaald onderwerp geen enkele kennis hebt, houd dan alsjeblieft je mond. Van dat soort kwezels hebben we er al veel te veel.

 • no-profile-image

  voor een

  Uitrijden van mest moet niet over een andere boeg, het uitrijden van mest moet HELEMAAL STOPPEN.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Er zal nog heel wat water naar de zee stromen voordat LNV naar de praktijk zal gaan luisteren. Zij hebben daar nl. een dubbele agenda.

 • no-profile-image

  het is geregeld en anders

  U laat gewoon uw geproduceerde dierlijke mest in een grootschalige energie vretende mestverwekingsfabriek tot grondstof voor de kunsmest industrie verwerken en dan koopt u toch gewoon deze kunstmest die u over uw land uitstrooit .
  heel eenvoudig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.