Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

UBS: prijzen stikstof blijven hoog door Chinese markt

De prijs van stikstof blijft dit jaar hoog.

De gemiddelde prijs lijkt neer te komen op 207 euro per ton. In 2011 kan de prijs verder stijgen richting 220 euro. Dat schrijft de Zwitserse bank UBS in een analyse. Slecht nieuws voor boeren, maar goed nieuws voor kunstmestconcerns.

Stikstof is een belangrijke meststof. UBS onderzocht de markt en besloot naar aanleiding van de uitkomst haar advies voor aandelen van het Noorse kunstmestconcern Yara te verbeteren van "neutraal" naar "kopen." UBS acht het onwaarschijnlijk dat, zoals de geruchten willen, Yara het Duitse K+S overneemt.

De oorzaak van hogere stikstofprijzen ligt deels in China, waar stikstof normaliter uit kolen worden gewonnen. De prijs van kolen is volgens UBS de laatste 6 maanden 20 procent gestegen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik de broer van gait

    Elk jaar heeft men een andere smoes om de kunstmestprijzen hoog te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.