Home

Achtergrond 338 x bekeken

'Twintig procent warmte duurzaam produceren'

Op een makkelijke en goedkope manier kan Nederland in 2020 20 procent van de benodigde warmte duurzaam worden geproduceerd.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau CE Delft in opdracht van Warmtenetwerk. CE Delft heeft berekend dat duurzame warmte en besparing op warmte tegen vergelijkbare kosten te realiseren zijn als windenergie, de voordeligste vorm van duurzame elektriciteit. Om de overheidsdoelen van 20 procent duurzame energie en 20 procent energiebesparing voor 2020 te bereiken, is inzetten op warmte niet alleen noodzaak, maar ook zeer verstandig, aldus CE Delft.

Nederland gebruikt ruim 3.200 Petajoule (PJ) aan primaire energie. Veertig procent daarvan is voor warmte tegenover 24 procent voor opwekking van elektriciteit. De overheid richt haar beleid op dit moment echter hoofdzakelijk op het vergroten van het aandeel duurzame elektriciteit, terwijl er juist bij de verduurzaming van de warmtevoorziening heel veel te halen valt.

Samenwerking op regionaal niveau is voor Warmtenetwerk de sleutel tot succes. Daarbij gaat het om uitwisseling van overschotten aan warmte en koude, benutting van organische reststromen, inzet van warmtekrachtkoppeling en gebruik van bodemenergie. Door lokale samenwerking kunnen verrassende resultaten worden bereikt. Zo zijn er al enkele succesvolle projecten met warmtekrachtkoppeling op biogas, terwijl de biogasbron op kilometers afstand van warmtegebruikers ligt. Door de aanleg van een eenvoudige pijpleiding voor ruw biogas is volledige warmtebenutting dan toch mogelijk.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.