Home

Achtergrond 485 x bekeken 2 reacties

Transgeen debat verbreden

In de vaak meer emotionele dan inhoudelijke debatten over agrarische biotechnologie wordt al te vaak geroepen dat boeren en tuinders niets zien in transgene gewassen.

Die stelling is nergens op gebaseerd. Sterker, een grote enquête van het Agrarisch Dagblad/TeraKnowledge onder duizend agrarische ondernemers in Nederland geeft een heel ander beeld te zien.

Bijna de helft van de akkerbouwers en tuinders stapt over op transgene teelt als deze belangrijke ziekten buiten de deur houden. Met name dat laatste argument is doorslaggevend voor de agrarische ondernemers en koren op de molen voor de agrarische wetenschap. Wageningen Universiteit en Researchcentrum bijvoorbeeld hamert al langer op het belang van de nieuwe techniek om een desastreuze ziekte als phytophthora tegen te gaan.

De Europese Unie en de EU-lidstaten zouden er goed aan doen verdere peilingen naar de acceptatie van agrarische biotechnologie te doen, zowel onder telers als onder consumenten. Te vaak schermen fervente tegenstanders namens 'de overgrote meerderheid' te spreken, te vaak ook hebben voorstanders geen duidelijk beeld van de omvang van hun 'achterban'. De tot nog toe te elitaire discussie kan zo de gewenste verbreding en hopelijk ook verdieping krijgen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Huib ik ben het met je eens. Als boeren tegen het gebruik zijn, maar wel gaan telen, kan dat gedwongen zijn omdat de koper / verwerker het eist of anders je product niet afneemt. Ik denk dat een breed debat o.K. is maar dan wel eerst een brede informatie van voor en tegens die niet op gevoelens berusten maar op onderzoek. Hierbij zal zeker het >verduisterde< onderzoeks materiaal van bv. Monsanto boven tafel moeten komen. Nog niet als ernstig aangetoonde genen ontsnapping naar het milieu zullen zwaar moeten wegen en niet zoals nu als >geruchten< worden afgedaan.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het klopt dat niet zo maar de juiste conclusies getrokken kunnen worden uit een aantal meningen. Maar dat geldt evenzo voor de enquête die is uitgevoerd. "Als er goede rassen worden toegelaten die veel problemen oplossen, gaat u die dan gebruiken?". Als maar 70% dat met ja beantwoord lijkt me dat weinig. Maar daaruit de conclusie trekken dat bijna iedereen voor is is onterecht. Het kan zijn dat 80% tegen invoering is, maar dat tegelijkertijd 80% die rassen gaat gebruiken zodra ze wel zijn toegstaan. [Dit komt dan niet omdat boeren dom zijn of alleen aan geld denken].
  De vraag stelling is van groot belang. Het resultaat kan zelfs al heel anders zijn op de vraag "Bent u voor transgene gewassen" in vergelijking met de vraag "Bent u tegen transgene gewassen".

Of registreer je om te kunnen reageren.