Home

Achtergrond

Tomatenexporteurs lijden miljoenenschade door mot

Tomatenexporteurs lijden dit seizoen naar verwachting miljoenen euro’s schade als gevolg van de exportstop van tomaat door Tuta absoluta naar de Verenigde Staten.

Dat zegt Piet Boon, exportmanager bij Van Rijn uit Poeldijk. Samen met Coforta (The Greenery) en Levahrt neemt Van Rijn het gros van de tomatenexport naar de VS voor zijn rekening. Volgens Boon is tomaat een ’dragend product’, dat wil zeggen dat met name specialties en andere kleine producten met de vliegtuigladingen meeliften. "Doordat we nu minder tomaten exporteren, gaan er dus veel minder van die producten naar de VS."

Boon vermoedt dat Van Rijn op jaarbasis zo eenderde van de omzet misloopt. "Als je de drie grootste marktpartijen samen neemt zou de schade wel eens 5 tot 10 miljoen euro kunnen bedragen." Naast de productderving maakt Van Rijn extra kosten voor het nog op te zetten monitoringsys-teem. "Teeltbedrijven zullen die kosten doorberekenen, want gezien de situatie in de tomatenteelt is het onwaarschijnlijk dat ze die kosten uit de markt halen." Boon schat de kosten voor monitoring en inspectie op 500.000 euro.

Veel alternatieven hebben exporteurs niet. "België is nog niet volledig in productie en over het algemeen is de maatsortering minder grof. Ik denk dat we 10 tot 15 procent van de vraag met Belgisch product in kunnen vullen." Gezien de zorgelijke situatie vind Boon het zaak dat de ambtelijke procedure zo snel mogelijk leidt tot een vrijverklaring van de tomatenteelt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.