Home

Achtergrond

Toevoeging voor meststoffen werkt niet als verwacht

De werking van toevoegingen voor korrel- en vloeibare meststoffen Nutrisphere-N en Avail is niet zo positief als verwacht.

Dit blijkt uit wetenschappelijke proeven en praktijkvergelijkingen die Agrifirm heeft uitgevoerd. Op basis van proefverslagen uit Amerika werden betere resultaten verwacht.

Agrifirm geeft echter aan dat er voldoende aanwijzigingen zijn dat, vooral Nutrisphere-N, wel degelijk werkt. Dit product is onder ander toegevoegd aan meststoffen KAS, Urean en NTS. Urean laat in de meeste proeven positieve resultaten zien, vergelijkbaar met de resultaten van proeven met NTS zonder Nutrisphere-N.

Nutrisphere-N en Avail zijn wateroplosbare toevoegingen voor korrel- of vloeibare meststoffen. De efficiëntie van stikstof- en fosfaatmeststoffen kan ermee worden verhoogd. Dit is met de huidige gebruiksnormen en prijzen belangrijk. Nutrisphere-N zorgt ervoor dat stikstof beschikbaar is op het moment dat de plant het nodig heeft.

Avail gaat fosfaatbinding tegen en zorgt voor grotere efficiëntie van een verse fosfaatgift. Dit middel liet in de proeven van 2009 geen significant effect zien. Agrifirm maakt wel de kanttekening dat in de meeste proeven geen sprake was van fosfaateffect.

Of registreer je om te kunnen reageren.