Home

Achtergrond

’Toeslagop NOP-prijs kan soms zeer hoog oplopen’

Handelaren betalen in de huidige markt zeer verschillende toeslagen op de NOP-richtprijs. De toeslag die betaald wordt, loopt soms hoog op.

Dat zei NOP-secretaris Alex Spieker tijdens een bijeenkomst van die organisatie in het Drentse Spier.

Spieker stelt dat er in de huidige eiermarkt grote verschillen zijn tussen de posities van handelaren. ”We hadden in de afgelopen tijd te maken met een overspannen markt met zeer hoge prijzen. Sommige handelaren hebben daarmee tonnen verdiend, terwijl anderen juist net zoveel verloren.”

Handelaren die moeilijk aan hun verplichtingen naar afnemers kunnen voldoen, betalen soms zeer hoge toeslagen, vertelt Spieker. ”Als je één ei nodig hebt om je contract te kunnen nakomen, is dat ene ei je goud waard.”

De NOP is niet blij met de ontstane situatie, maar ziet op dit moment weinig ruimte om dit te veranderen. ”Er is een grote concurrentie op de toeslagen en als noteringscommissie is ons dat een doorn in het oog. Zolang de markt echter overspannen is, met uiteenlopende posities van handelaren, kunnen we daar niets aan doen.”

Spieker ontkent dat er op dit moment plannen zijn om een correctie op de NOP-notering toe te passen. ”Ik kan me wel voorstellen dat er, als de rust op de markt is teruggekeerd, een vraag om een correctie ontstaat. Dat is dan niet zozeer een correctie op de notering als op de toeslag en dat zou een overweging kunnen zijn.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.