Home

Achtergrond 4 reacties

'Toeslag op NOP-prijs kan soms zeer hoog oplopen'

Handelaren betalen in de huidige markt zeer verschillende toeslagen op de NOP-richtprijs.

De toeslag die betaald wordt, loopt soms hoog op. Dat zei NOP-secretaris Alex Spieker tijdens een bijeenkomst van die organisatie in het Drentse Spier.

Spieker stelt dat er in de huidige eiermarkt grote verschillen zijn tussen de posities van handelaren. "We hadden in de afgelopen tijd te maken met een overspannen markt met zeer hoge prijzen. Sommige handelaren hebben daarmee tonnen verdiend, terwijl anderen juist net zoveel verloren."

Handelaren die moeilijk aan hun verplichtingen naar afnemers kunnen voldoen, betalen soms zeer hoge toeslagen, vertelt Spieker. "Als je één ei nodig hebt om je contract te kunnen nakomen, is dat ene ei je goud waard."

De NOP is niet blij met de ontstane situatie, maar ziet op dit moment weinig ruimte om dit te veranderen. "Er is een grote concurrentie op de toeslagen en als noteringscommissie is ons dat een doorn in het oog. Zolang de markt echter overspannen is, met uiteenlopende posities van handelaren, kunnen we daar niets aan doen."

Spieker ontkent dat er op dit moment plannen zijn om een correctie op de NOP-notering toe te passen. "Ik kan me wel voorstellen dat er, als de rust op de markt is teruggekeerd, een vraag om een correctie ontstaat. Dat is dan niet zozeer een correctie op de notering als op de toeslag en dat zou een overweging kunnen zijn."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zents Pluimveebedrijven bv

  Uit bovenstaand artikel blijkt eens temeer dat de nop notering wordt gemanipuleerd door de handel, en de commissie is niet in staat hier iets tegen te doen. Hoe komen we nu te weten wat de eieren echt opbrengen, we zullen dan moeten weten hoe hoog de toeslagen op enig moment zijn. Wellicht zinvol voor de NVP om wekelijks een toeslagennotering neer te zetten, deze kan dan onafhankelijk van de handel bestaan.
  Hiervoor is wel medewerking van een flink aantal pluimveehouders-leden nodig.
  Ook is het van belang dat een flink deel pluimveehouders de eieren zelf in Duitsland afzet, dit levert ook info op.
  Zelf heb ik op dit moment al meer dan twee kwartjes verschil in toeslag tussen mijn Nederlandse en Duitse afnemer, toch belangrijke informatie voor mijn bedrijf dacht ik zo.

 • no-profile-image

  dirk

  Er zal geen giga overschot aan eieren komen,het tekort zal de komende jaren verder oplopen,punt komma dacht zeker dat alle batterij boeren overschakelen naar alternatief,dan ben je naief,vele hebben meer verstand en gaan echt niet terug in de tijd boeren!!Denk hier maar eens over na!

 • no-profile-image

  .

  en hiermee geeft de heer spieker aan dat de nop zich laat inpakken door een paar grote eierhandelaren die zelf ook veel legpluimvee hebben,het zal mij benieuwen wat er gebeurt als het giga overschot aan eieren zich binnenkort aandiend en de forse toeslag zal omslaan in forse korting.

 • no-profile-image

  .

  ja het is triest ik weet het, er zijn nog steeds mensen die denken dat onze afzetmarkt ophoud bij de nederlandse grens.

Of registreer je om te kunnen reageren.