Home

Achtergrond 286 x bekeken 4 reacties

Toch weer spannend einde melkquotumjaar

De kans is groot dat de melkproductieruimte ook in dit quotumjaar weer tot de laatste liter toe vol wordt gemolken in Nederland.

Diverse aanwijzingen duiden er op dat de finale van het melkquotumjaar onverwachts toch weer spannend wordt. Uit de aanvoercijfers van FrieslandCampina blijkt dat veehouders in februari een eindspurt hebben ingezet. De aanvoer lag in week acht op ruim 166 miljoen kilo. Dat is niet alleen 1 miljoen kilo per week meer dan in recordjaar 2008/2009, ook beweegt de aanvoercurve zich dit jaar in tegenovergestelde richting – omhoog dus.

Hier komt nog bij dat de gehalten aan vet en eiwit in de melk in doorsnee ook hoger zijn dan vorig jaar. Dit betekent dat de melkproductie waarop melkveehouders worden afgerekend door het Productschap Zuivel en de Europese Unie in werkelijkheid nog hoger ligt dan uit de aanvoercijfers blijkt. Het beeld is niet bij alle zuivelverwerkershetzelfde, maar toch is bij meer bedrijven de aanvoer vrij groot.

Daarmee is het beeld op dit moment weer behoorlijk anders dan begin januari. Toen zag het er naar uit dat de Nederlandse melkveehouderij wel eens op een onderschrijding kon afstevenen. Voor sommige melkveehoudes was dit aanleiding om op het laatste moment nog snel even een deel van hun quotum te verleasen, voor anderen was dit nieuws het signaal om nog even gas te geven.

Enige extra ruimte is er ook wel. Officieel is de quotumverruiming voor het lopende jaar 1 procent. Daarbij komt nog het effect van de vetcorrectie. Voor het ene bedrijf geeft dat meer productieruimte, voor het andere zelfs minder. Dit per bedrijf verschillende effect maakt het nu moeilijk om precies te voorspellen wat het wordt: een onderschrijding of toch weer een overschrijding.

"Ik heb het gevoel dat veel boeren wat 'freewheelen' zegt melkveehouderijdeskundige Klaas Jan Osinga van LTO Nederland. Hij zou niet verbaasd zijn als het toch weer een overschrijding werd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Als het vol komt is het wel balen voor de melkveehouders die erop gegokt hebben dat het quotum toch niet vol komt.

 • no-profile-image

  gewoon maar een boer

  "Daarbij komt nog het effect van de vetcorrectie. Voor het ene bedrijf geeft dat meer productieruimte, voor het andere zelfs minder." : bekijk de regeling goed: de nieuwe vetcorrectiefactor is alleen voor de bedrijven van toepassing die melk met een hoger vetpercentage leveren dan de referentie op hun quotum. Zij mogen meer melk leveren dan in de oude situatie. Voor de bedrijven die melk leveren met een lager vetpercentage dan de referentie van hun quotum verandert er niets ten opzichte van vorige jaar.

 • no-profile-image

  arjan

  hebben jullie dus nog niet begrepen dat je minder moet produceren voor een hogere en rentabele melkprijs

 • no-profile-image

  gli

  De gemiddelde Nederlandse boer heeft nu niet begrepen en zal ook nooit begrijpen dat je voor een hogere en rendabele melkprijs minder moet produceren. Hij hoopt altijd dat zijn buren dat wel doen en die denken precies hetzelfde. Dus is er alleen maar de race om meer te produceren. Achterliggende gedachte is daarbij: stilstand is achteruitgang!
  Lachende derde, vierde en vijfde zijn intussen de zuivelindustrie (o, ik wist niet dat de boerenleden daarvan eigenaar zijn, is dat werkerlijk zo?), de supermarkten en de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.