Home

Achtergrond

'Terugkeer compartimentering'

Een terugkeer naar compartimentering van dierrechten lijkt goed mogelijk.

Voor minister Gerda Verburg (LNV) is dit bespreekbaar, de meeste Kamerfracties lijken voor.

Compartimentering betekent dat de rechten om varkens en pluimvee te mogen houden in Nederland verdeeld worden over een aantal gebieden. Uitwisseling van varkens- en pluimveerechten tussen de gebieden (compartimenten) is dan niet toegestaan. De beperking werd per 2008 opgeheven.

Tijdens het mondeling vragenuur, gisteren, vroeg de Kamer minister Verburg om een reactie op de plannen in Brabant om de intensieve veehouderij aan banden te leggen. De minister zei bereid te zijn te spreken over compartimentering van dierrechten, als dat bijdraagt aan een oplossing. Wel wil Verburg eerst weten hoe Brabant de plannen denkt uit te werken.

De Kamer vreest dat Brabantse veehouders naar elders uitwijken, nu uitbreiding in de eigen provincie moeilijker wordt. VVD-Kamerlid Janneke Snijder vindt een terugkeer naar de compartimenten niet onlogisch. De VVD stemde destijds, in 2007, pas na lang aarzelen voor, PvdA en SP waren altijd al tegen. ”Het was een absoluut onverantwoorde actie”, zegt Harm Evert Waalkens (PvdA). Wat hem betreft keert de compartimentering zo snel mogelijk terug. CDA-woordvoerder Ger Koopmans brak daar eerder deze week een lans voor.

De Kamer debatteert morgen met minister Verburg over het mestbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.