Home

Achtergrond 342 x bekeken

Terra Industries geeft voorkeur aan Yara

De hoofddirectie van Terra Industries geeft Yara International een week om het gedane bod van 4,1 miljard dollar (3 miljard euro) te verbeteren.

De kunstmestproducent geeft nu officieel de voorkeur aan overname door CF. Het Noorse Yara International is de grootste producent van kunstmest ter wereld. Terra Industries is de grootste Noord-Amerikaanse producent van kunstmest op basis van stikstof. De firma’s kwamen in februari een overnamesom overeen.

Begin maart legde CF, een firma uit Illinois die zelf bedreigd wordt door een vijandige overname door het Canadese Agrium, plots een concurrerend bod van 4,7 miljard dollar neer. In 2009 wees Terra niet minder dan 7 aparte overnamevoorstellen van CF naast zich neer.

In de kunstmestmarkt worden steeds meer overnames gesuggereerd. De kunstmestmarkt zit in de lift omdat boeren vorig jaar weinig inkochten, maar de bodem zich dat geen twee jaar kan veroorloven. Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf besteedde al bijna 5 miljard aan een tweetal grote overnames van kalium- en stikstofbedrijven.

Omdat Yara met Terra eerder een principeakkoord bereikte, moet Terra een boete betalen wanneer de deal definitief niet doorgaat. De boete komt neer op 3 procent van het overeengekomen overnamebedrag: 123 miljoen dollar.

Terra kiest niet alleen voor de dollars voor CF, maar zegt ook dat het overnametraject er een stuk eenvoudiger uitziet. De Noorse overheid heeft een meerderheid van de aandelen van Yara in handen waardoor de politiek moet besluiten over een overname.

Of registreer je om te kunnen reageren.