Home

Achtergrond 460 x bekeken 10 reacties

"Teelt energiegewas schadelijk voor klimaat"

Het Europees beleid voor biobrandstoffen werkt niet. De teelt van gewassen voor biobrandstoffen vergroot de uitstoot van broeikasgassen alleen maar.

Die waarschuwing staat in het rapport Het verborgen klimaateffect van biobrandstoffen, dat de Stichting Natuur en Milieu vandaag heeft gepubliceerd.

Volgens de milieuorganisatie zorgt het Europese beleid voor biobrandstoffen voor een enorme behoefte aan extra landbouwgrond. Omdat wereldwijd alle landbouwgrond nodig is voor de sterk stijgende vraag naar voedsel, leidt dat tot het in gebruik nemen van natuurgebieden. Hierdoor komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij, die het gunstige effect van biobrandstoffen geheel teniet doen. Zo zijn er 260 voetbalvelden nodig voor de biobrandstoffen die een Boeing 747 gebruikt op een retourvlucht Amsterdam-New York, aldus het rapport.

Natuur en Milieu vindt dat de overheid moet stoppen met het stimuleren van biobrandstoffen waarvoor landbouwgrond nodig is. Met reststromen uit industrie, landbouw en bosbeheer kunnen wel duurzame biobrandstoffen worden gemaakt, stelt de organisatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ondernemer

  Als....

  Met tarweprijzen van 250euro/t en meer zou men hier misschien eens aandacht aan kunnen schenken. Tot die tijd zal een vergister onze enige hoop zijn om de markt weer zinvol in balans te brengen.

  Per slot van rekening betekend een stijgende werelbevolking nu eenmaal niet automatisch in een stijging van de consumptie, het voedsel zal toch betaaldt moeten worden!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is uitstekend dat SNM dit onder de aandacht brengt. Het huidige milieubeleid leidt niet tot een beter milieu. Voor een op wereldniveau goed miliebeleid zullen we de grond alleen moeten gebruiken voor de produktie van voedsel. Dan kunnen we wat natuur is natuur laten. Het geld wat nu gestoken wordt in natuur ontwikkeling kunnen we beter in het buitenland investeren voor natuur. Natuur in Nederland is slechts cultuur en bestaat niet echt.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  vroeger was groen voor bio-brandstoffen nu zijn ze tegen.Dit is begrijpelijk daar natuurliefhebbers veel invloed hebben bij de groenen,en ze bio-brandstoffen als rechtstreekse concurent zien voor natuurgebied.ook dure voedselprijzen zien ze niet graag , voor natuurgebied is het beter dat landbouw zo weinig mogelijk waarde heeft.

 • no-profile-image

  Jan konst

  DE uitstoot van koolzaad verbrandende motoren . Is zo kankerverwekend je wild het gewoon niet weten zo gevaarlyk die uitlaatgassen zyn.Ken je voorstellen een 747 met roetpotten over zien vliegen.

 • no-profile-image

  Han

  @Ondernemer. het doel van biobrandstof is het ontlasten van het milieu niet het verzorgen van een beter inkomen van de akkerbouwer en ook niet het veiligstellen van de voedselproductie tegen voor alle partijen gunstige kosten.
  Biobrandstof kan dan ook hooguit gemakt worden uit >overtollige< akkerbouw producten. Maar bij hogere graan prijzen zou het eten wel eens een procent of 3 duurder kunnen worden en dat is volgens de economen onacceptabel. De economen zien liever dat de marginale gronden uit productie gaan en dan maar hopen dat de graanprijzen echt stijgen en dat er niet meer oerwoud omzeep wordt gebracht.

 • no-profile-image

  sloeber

  De milieuclubs hebben weer eens veel boter op hun hoofd. Als er iemand is die landbouwgrond ontrekt aan de voedselproductie zijn zij het wel. Ik denk aan b.v. de ecologische hoofdstructuur. Die moet dacht ik 140.000 ha groot worden. Toch zullen er wel weer mensen zijn die al die lariekoek geloven, en dat is net hun bedoeling want dan kunnen ze lekker doorgaan met hun hobby.

 • no-profile-image

  Giell

  Men kan inderdaad beter gronden uit de landbouw onttrekken voor de EHS,dan komt er tenminste niks voor terug !

 • no-profile-image

  Leen

  Ook weer zo'n "geleend" rapport waarvoor Cramer riant schuift zonder notitie te nemen van inhoud noch auteurs? Straks verbolgen lopen doe als het verhaal uit halve waarheden bestaat die een stagiair uit haar eigen nachtkastje heeft gebietst.

 • no-profile-image

  peter zuurbier

  International Food Policy Research Institute tells European Commission that Brazilian sugarcane ethanol saves the most greenhouse gas emissions, even considering indirect land use changes.
  A landmark report by the International Food Policy Research Institute (IFPRI) titled "Global Trade and Environmental Impact of the EU Biofuels Mandate" has concluded that more open trade in renewable fuels will enable Europe's biofuels policy to deliver on its commitment to reduce carbon in transport, mainly because the most emission-efficient biofuel will be utilized: Brazilian sugarcane-based ethanol, which reduces greenhouse gas emissions by about 90% compared to petrol.

  Comm. PZ: Het IFPRI rapport heeft een wetenschappelijke studie verricht. Reden voor de Stichting Natuur en Milieu haar folder bij te stellen?

 • no-profile-image

  Gebakken lucht

  Ha, Daar is weer een rapportje van SNM. Twee onderzoeken in de maand jongens anders krijg je je subsidie niet. Wel oppassen dat de stroom niet uitvalt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.