Home

Achtergrond 3 reacties

Superunie werkt aan extra residu-eis inkoop

Inkoopcoöperatie Superunie onderzoekt de mogelijkheid van extra residu-eisen voor groente en fruit.

Daarop vooruitlopend heeft een aantal aangesloten leden hierover al afspraken gemaakt met leveranciers.

"Het is iets waar we nu over praten", bevestigt Superuniemanager inkoop groente en fruit Joachim Nieuwhoff. "Dit speelt echt intern bij een aantal leden."

Enkele leden van Superunie hebben vooruitlopend op het besluit eigen inkoopafspraken voor residuen ingesteld. Zo is de Biltse keten Plus sinds vorig jaar zelfstandig een verscherpt residu- beleid aan het ontwikkelen. Die rolt de keten uit achter de schermen. Commercieel directeur Jacques de Korte van Plus schreef de goede resultaten uit de recente Milieudefensie-onderzoeken voor ijsbergsla toe aan de extra inkoopeisen, die vooral draaien om extra scherpe residunormen. De supermarktketen ziet dat als extra veiligheidsborging op residugebied.

Ook twee andere ketens die bij Superunie zijn aangesloten zeggen extra afspraken te maken met leveranciers. Of dat dezelfde normen zijn, willen de ketens niet zeggen.

Nieuwhoff weet dat bij een aantal Superunieleden de wens leeft om verder te gaan dan de wettelijke normen. De discussie hierover loopt nog niet zo lang, stelt de manager die twee jaar in dienst is bij Superunie, één van de belangrijkste inkoopclubs van Nederland. ”We zijn een coöperatie, dus hierover zullen we snel een besluit nemen.” Op dit moment wordt ook door een extern bureau onderzocht wat de mogelijkheden zijn van extra eisen.

Als Superunie besluit extra inkoopeisen te stellen, volgen ze andere winkelketens in Nederland. Eerder maakten onder meer Lidl, Aldi en Super de Boer bekend extra inkoopeisen bekend voor residuen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Gaan de telers, die aan deze scherpe eisen voldoen ,hier ook wat beter van worden ? Of wordt het weer leuk marketings stuff voor de GWBs?

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Alweer een schaap dat de rest naloopt. Als er een over de dam is....
  De Duitse retail kun je nog begrijpen, want die worden gejaagd door Greenpeace, maar voor de Nederlandse supermarktketens bestaat geen enkele reden te twijfelen aan de mrl's van de overheid. Foei...

 • no-profile-image

  .

  Tuurlijk, Teun. Als fruitteler heb ik me afgelopen jaar het schompes zitten denken hoe ermee om te gaan, risico's genomen, maar denk je dat ik daar nu mijn voordeel mee doe? Wettelijke eisen moeten de norm zijn, Europees dan wel wereldwijd opgelegd. Er moet een verbod komen op dergelijke bewegingen, ze gaan volledig ten koste van de producenten en dienen de consument helemaal niet. Integendeel, het vormt een vals argument om meer te vragen in de winkels en hetzelfde of minder te geven aan de producent.

Of registreer je om te kunnen reageren.