Home

Achtergrond 228 x bekeken 5 reacties

'Supers moeten preventieve inzet antibiotica boycotten'

Supermarkten moeten vlees dat afkomstig is van bedrijven die veel en preventief antibiotica gebruiken uit de schappen weren.

Bovendien moeten supermarkten ervoor zorgen dat vlees vrij is van MRSA. Dat vindt stichting Varkens in Nood.

Varkens in Nood denkt dat veehouders zo gedwongen worden hun antibioticagebruik terug te dringen. "Voor boeren is het nu niet interessant om te stoppen met het toedienen van antibiotica", denkt directeur Hans Baaij. "Als de supermarkten eisen gaan stellen zullen ze hun bedrijfsvoering wel aan moeten passen."

De stichting vindt dat supermarkten in hun inkoopvoorwaarden extra eisen moeten opnemen. Ze zouden vlees bijvoorbeeld moeten controleren op MRSA en eisen dat er geen preventieve antibiotica is gebruikt. "Supermarkten hebben een verantwoordelijkheid die verder gaat dan alleen in- en verkopen. Zij moeten zeggen: we willen af van het huidige antibioticagebruik en daarvoor eisen stellen aan hun leveranciers, bijvoorbeeld dat ze geen vlees kopen waarvoor antibiotica preventief is ingezet. Ik snap totaal niet dat dat nu niet gebeurt."

Baaij erkent dat de uitvoering van deze boycot nog wat aandacht behoeft, maar vindt dat supermarkten niet tegen moet houden. "De uitvoering en controle is een tweede. De supermarkten moeten gewoon die eis stellen, dan komt de uitvoering vanzelf. Misschien meldt zich dan bijvoorbeeld wel een groep varkenshouders die hier wel aan mee willen doen. Als de supermarkten hun inkoopvoorwaarden aanpassen is de grootste stap genomen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo

  meer onderzoek om te enten om onze dieren gezond te houden en minder antibiotica te gebruiken

 • no-profile-image

  peter de knecht

  gisteravond was het weer raak met de antie-biotica,wist u dat er een nederlands product is dat in diversen landen,zoals In dia, China, Paraquaay gebruit wordt, dat antie-biotica vervangt wat kippen 15% zwaarder maakt in 42 dagen waarbij minder voer gebruikt wordt,en minder amoniak uitstoot plaats vind

 • no-profile-image

  Swiebertje

  "Als de supermarkten eisen gaan stellen zullen ze hun bedrijfsvoering wel aan moeten passen."

  Alsof de boeren nog niet genoeg eisen en regels aan hun hoofd hebben!.. Waar gaat dat toch heen met die mensen?..

 • no-profile-image

  koetje

  @Leo,heb je toevallig dat interview ook gelezen in de Boerderij met Aalt Dijkhuizen deze week?Hij stelt dat veel vaccineren erg risicovol is omdat mensen hier zo gemakzuchtig van worden.Van dit soort wetenschappers moeten wij het nu hebben.Het beste alternatief voor antibiotica,enten,wordt ook al negatief beoordeeld.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Meestal ben ik niet zo fan van Varkens in Nood, maar dit is wel een goed plan. Liever een supermarkt die eisen stelt dan een overheid. Dit biedt kansen voor een vaste afzet en een betere prijszetting van de producten. Voor mijn part leggen de supermarkten twee soorten vlees in de schappen, 1 met gangbaar vlees (incl alle wachttijden op medicijnen ed.) en 1 waarbij alleen curatief antibioticum gebruikt is (eventueel met een maximum hoeveelheid, beperkte range van medicijnen of verhoogde wachttijden).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.