Home

Achtergrond 184 x bekeken

Studie: biobrandstoffen leveren boer VS 10 miljard op

De opkomst van biobrandstoffen levert de Amerikaanse landbouw rond 2022 jaarlijks 9,6 miljard euro (13 miljard dollar) op.

Dat blijkt uit een studie die RTI International en Texas A&M University uitvoerden in opdracht van het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

De Amerikaanse overheid heeft als doel dat in 2022 jaarlijks 49,2 miljard liter brandstof afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen. Volgens de studie zorgt dit voor een aardige "subsidie" voor boeren.

Produceren voor voedsel gaat echter op het land concurreren met produceren voor brandstof. Voedselprijzen gaan door de toename van schaarste omhoog met een weinig schokkende 7,4 euro (10 dollar) per jaar.

De impact op voedselprijzen blijven volgens hoofdonderzoeker Robert Beach beperkt omdat de toename van biobrandstofproductie op het conto komt van niet-voedingsgewassen. Daarbij kan worden gedacht aan het giftige oliehoudende gewas jatropha of maisstelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.