Home

Achtergrond 368 x bekeken 3 reacties

Strenge vorst strop voor bloemkooltelers

Circa 90 procent van het areaal winterbloemkool is verloren gegaan door strenge vorst.

Dat betekent dat er tussen eind maart en medio mei nauwelijks Nederlandse winterbloemkool verkrijgbaar is.

Voor telers betekent het verlies van ongeveer 350 hectare kool een financiële strop. "Na het slechte afzetseizoen van 2009 is dit gewoon een valse start", sombert Ton Slagter uit het Noord-Hollandse Lutjebroek. "Iedereen kwam al tekort vorig jaar en met de vaste hoge lasten is het geld duur." Slagter heeft nog wel percelen op Texel, waar het klimaat gunstiger is. "We gaan nu kijken hoe die erbij liggen."

Nico Bakker, gewasmanager bloemkool verwacht betalingsproblemen. "Je mist de eerste maanden inkomsten, terwijl er wel kosten zijn voor plantmateriaal, messtoffen enzovoorts." Dat leidt er volgens hem toe dat een aantal vooral gespecialiseerde telers in problemen komen. ”Het hangt er vanaf of ze gedwongen worden of niet door de bank of toeleveranciers. Voor een aantal zal het einde verhaal zijn.” In het najaar is al een aantal bedrijven gestopt, in totaal goed voor zo’n 100 tot 150 hectare.

Of het seizoen al verloren is, kan Slagter niet zeggen. Met het verlies van de winterbloemkool is 14 procent van het totale bloemkoolareaal niet in productie. "Veel zal afhangen van de prijsvorming van voorjaars- en zomerkool. Hopelijk kunnen we de eerste paar weken van de voorjaarskool profiteren van de huidige prijzen." Bloemkoolprijzen in de supermarkt liggen sinds eind december tussen de €2,40 en € 3,00 per stuk. Vooral omdat de importbloemkool door natheid in Frankrijk en Spanje duur is.

Bloemkooltelers willen nu zo snel mogelijk voorjaarskool planten, maar daarvoor moet het wel eerst goed droog worden. "Dat kan dus later worden dan gepland."

Vorig jaar kende de winterkoolteelt problemen, maar dat kwam door het warme weer. "Vooral tussen half april en mei hadden we veel harige kool." Het laatste topjaar was in 2007 toen de winter milder was.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Het vroor zo hard, de bloemkolen stonden op de ruiten!

 • no-profile-image

  gert

  Je kunt niet de kool en de geit sparen

 • no-profile-image

  herkauwer

  En als er op Texel ook maar iets mis is met die kool, dan kan het Faunafonds bijlappen met ganzenschade. Mark my words!

Of registreer je om te kunnen reageren.