Home

Achtergrond 5 reacties

Statement?

ZLTO maakt een statement over de toekomst van de intensieve veehouderij: eigenschaligheid als maat voor stallen.

Zij volgt de varkenshouderijvakbond NVV, die onlangs ook uitte dat er een grens zit aan de groei van bedrijfsomvang op een locatie.
Het is goed dat de sector in de discussie rondom de megastallen en de acceptatie van de sector door de burger met een stellingname komt. De sector toont hiermee open te staan voor de kritiek van de maatschappij. Dat is iets wat de sector eerder werd verweten vaak niet of te weinig te doen.

ZLTO heeft zichtbaar moeite met het tweespalt van ondernemersbelangen en het belang van de toekomst van de sector. De organisatie heeft daarom gekozen voor de term eigenschaligheid. Bedoeld wordt dat per locatie bekeken moet worden welke bedrijfsomvang past bij het vakmanschap van de ondernemer, zijn omgeving, de eisen van de samenleving en de kansen op de afzetmarkt.

ZLTO sluit dus niets uit. Een maximale bedrijfsomvang wordt niet genoemd. Op locaties waar het mogelijk is, kunnen megastallen nog steeds ontwikkeld worden als ze inpasbaar zijn in de omgeving en aan de eisen van de samenleving voldoen. Grote vraag is of ZLTO met dit statement ook realiseert wat zij beoogt: de burger gerust stellen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ik vraag me af wie bepaalt wat de >eigenschaligheid< van de neiwe lokatie is. Wie bepaalt of de boer groot kan denken en managen of alleen maar geschikt is voor en keuterij. Als ik omwonende zou zijn van zo'n nieuwe bedrijf was ik snel klaar; "Lekker kneuterig met buitenlopende knorrepotjes" een uit de kluiten gewassen Kinderboerdrij. Heerlijk. Geen duizenden varkenstjes in een donker hok.
  ik bedoel maar aan te geven dat hier weer een enorme willekeur van uit kan gaan of een nieuwe bureaucratie uit voort komt om de >eigenschaligheid< vast te stellen. Hoe kunnen boeren met een dergelijk onwerkbaar voorstel komen. Mensen die dit bedenken durven geen verantwoording te nemen als het om grenzen gaat voor toelaatbaar en ontoelaatbaar. Ze wensen de rechterlijke macht aan het werk te houden en tevens onleefbare situaties op het platteland in de hand te werken. In dit voorstel is een >schijn democratie< gebouwd, die een twee spalt op het platteland zal veroorzaken. De landbouw wordt hier de dupe van!

 • no-profile-image

  a nonymus

  t is stik simpel, bezigheden met beesten en zonder grond, die voer in een hok stoppen en er vlees en mest uithalen, waar overigens niks mis mee is, als t goed gebeurt, gewoon niet als landbouw zien, maar als industrie, wat t feitelyk ook is. hier industrie regels op toepassen, wel zo eerlyk. ba8xra

 • no-profile-image

  verstraten

  auteur agrarisch dagblad, lees Uw eigen krant eens goed. In het artikel op 26 febr: NVV: zelfde regels varkenshouderijen .. staat absoluut niet in de de NVV pleit voor een maximumbedrijfsomvang, integendeel zelfs.

 • no-profile-image

  varkens kweken is altijd nog duurzamer als

  als er in nederland iemand een vliegtuig ontwikkeld en wil bouwen ;dan moet dat kunnen.
  Als er in nederland iemand ontzettend veel varkens van goede kwaliteit en prijs wil fokken/kweken ;dan moet dat kunnen.

 • no-profile-image

  jantje beton

  De stelling is al even belachelijk, als de zogenaamde ""eigenschaligheid"".
  Hoe groot is een megastal?
  ""Mega"" is onmetelijk groot, een norm die voor een ieder anders is.
  Als je deze stelling niet onderbouwt met NGE's slaat de uitslag nergens op.
  Stallen moet goed ingepast worden in het landschap, dat is de enige maat!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.