Home

Achtergrond 4 reacties

Stagnatie wereldmelkproductie

De mondiale melkproductie kwam vorig jaar uit op 562 miljoen ton. Dat betekende een productiedaling van 0,3 % ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel. De oorzaak was natuurlijk de economische crisis en de daaropvolgende vraaguitval naar zuivel.

De begrensde Europese melkproductie daalde minimaal, tot 148 miljoen ton. De VS kon de productie alleen maar gelijk houden: 85 miljoen ton.

India en Pakistan zijn landen waarin de melkproductie gestaag opgevoerd wordt. Maar ook hier werd in 2009 een pas op de plaats gemaakt. De Indiase melkproductiestijging (109 miljoen ton) én de Pakistaanse (44 miljoen ton) waren maar heel matig.

China staat normaal gesproken ook in het rijtje van landen met groeiende melkproducties. Maar in 2009 viel de productie bijna met een vijfde terug. Dat had alles te maken met de gevolgen van het melamineschandaal.

Eind 2009 trok de vraag naar zuivel voor het eerst weer iets aan. Maar het herstel daarvan lijkt begin dit jaar niet door te zetten. Een structureel herstel van de zuivelvraag hangt vooral af van een aantrekkende wereldeconomie. De World Economic Outlook biedt in dat kader goed nieuws. Namelijk een groei van 3,9 %. Maar in de EU, de VS of Oceanië zal die groei veel kleiner zijn.

De melkproducties zullen daarom vooral stijgen in landen als India en Pakistan. Ook China sluit zich daar in 2010 waarschijnljik bij aan. Al kunnen nieuwe melamineproblemen roet in het eten gooien.

prognose:

productiegroei vooral in Aziatische landen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Het is nu de tijd voor de EU melkvee houders om te leveren via en op (verwijderd, als je een advertentie wilt zetten, weet je de telefoonnummers wel, RB) voorwaarden.

 • no-profile-image

  Han

  Arend Otten je plan is duidelijk en als boer zou ik er direct voor gaan. Helaas gezien de reacties m.b.t. melkproductie, melkprijs etc. melken de boeren liever tot de dood er op volgt, dan dat ze vrijwillig de productie knijpen en de overheid "dwingen" de EU markt te beschermen. Voor alle agrarische producten geldt dit verhaal, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar NEE de overheid en de BOEREN produceren liever te veel en belasten op deze wijze het milieu onnodig.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  India en Pakistan zullen samen met Nieuw-Zeeland de wereldmarkt gaan bedienen, naar mijn mening. Meneer Arend Otten moet zijn richtprijs verlagen!!!... Bij voorbeeld 35 i.p.v. 53 cent per liter melk. 53 cent is een utopie Arend !!!, zo schiet je uw doel voorbij!!!... Trouwens wat moeten die Melkveehouders met al dat geld !!!... Want uitbreiden hoeft toch niet meer???... Dat is toch voor de meesten de kick !!!, UITBREIDEN ???

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Beste meneer slingerland de wereldmarkt voor melk dus buiten de eigen markt is goed voor amper 25 miljard kg. Als de EU boeren gaan leveren Via www.milkmarketingplan. com houdt dat in eerst 20 % korten op de huidige productie
  de EU productie bedraagt ongeveer 135 miljard kg.. de korting is groter dan de wereldmarkt. Het gevolg zal zijn wereldmarktprijzen die veel hoger worden. Het huidig exportvolume van de EU is ongeveer 8% De kost prijs berekening van het LEI was in 2007 al 42 cent per kg melk. En de zorgen voor al dat geld laat ik graag aan de boeren over. PS. Ik heb niet het idee dat u zelf ook boer bent.

Of registreer je om te kunnen reageren.