Home

Achtergrond 222 x bekeken 1 reactie

'Spons lijkt verrassend veel op dikke darm'

Sponzen die op koraalriffen groeien, lijken in meerdere opzichten verrassend veel op de menselijke dikke darm.

Onder meer de medische wetenschap kan daar zijn voordeel mee doen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van bioloog Jasper de Goeij, waarin hij samenwerkte met onderzoekers van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

De manier waarop sponzen voedsel opnemen uit zeewater, vertoont sterke overeenkomsten met de werking van de dikke darm. "Sponzen zijn ongeveer 700 miljoen jaar oud en vormen onze oudste meercellige voorvaderen. Blijkbaar is ons voedselopnamestelsel gedurende de evolutie niet zo heel erg veranderd'', aldus De Goeij. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het vaktijdschrift Journal of Experimental Biology, zo meldde het azM maandag.

De overeenkomsten bieden volgens de onderzoekers nieuwe mogelijkheden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. De spons zou gebruikt kunnen worden als een modelsysteem voor de fysiologie van de menselijke darm. Dit kan van pas komen bij het onderzoek naar het ontstaan van tumoren in de dikke darm. Bijkomend voordeel is volgens de wetenschappers dat door het gebruik van sponzen proefdieren zoals muizen of ratten kunnen worden gespaard.

De wetenschappers zien meer toepassingsmogelijkheden voor hun onderzoeksresultaten. Gezien hun filtreercapaciteit is het denkbaar om sponzen in te zetten bij het zuiveren van water. Ook gebruik voor de productie van medicijnen is niet uitgesloten. Sponzen bevatten namelijk stoffen die als geneesmiddel zouden kunnen worden gebruikt. "Het zijn als het ware kleine chemische fabriekjes'', aldus De Goeij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Geerd Peters.

    Gericht aan bioloog Jasper de Goeij.Bij deze wil ik reageren op uw site over sponzen.Mijn leeftijd is 70 en ik ben een man.voor mijn geboorte of direct daarna had ik een nare belefenis of droom.Ik was een spons en links voor mij kwam met een akelige vertraagde snelheid een spons voorbij,die als een soort magnetisme op mij inwerkte.Dit gebeurde vaker, en was beslist geen pretje.Ik vraag me af of er meerdere mensen zulke ervaring hebben gehad.Het is zo wie zo apart dat een pasgeborende apstrakt kan denken.Ik denk dan ook dat zeesponzen nog veel meer te betekenen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.