Home

Achtergrond

Speculatie noodzakelijk

Excessieve speculatie op agrarische grondstoffenmarkten moet worden aangepakt.

Althans, dat is de conclusie die topman Angel Gurria van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) trekt na overleg met landbouwministers.

De grote vraag is echter wat excessieve speculatie is. Hierover bestaat geen duidelijke visie, waardoor overregulering dreigt. Overregulering is gevaarlijk.

Met speculatie op zich is weinig mis. Sterker, economen beschouwen het niet zelden als het smeermiddel van handel, zelf weer de kern van het moderne economische model. Kopers op de grondstoffenmarkten dekken zich door het sluiten van termijncontracten in voor plotselinge prijsverhogingen. En verkopers dekken zich in tegen plotselinge prijsdalingen. Zonder speculatie zou handel veel moeizamer verlopen.

Speculatie lijkt vooral een gevolg – en niet de oorzaak – van een prijzencrisis. Door overregulering wordt de markt structureel verstoord. Er is natuurlijk wel een probleem als plots extreme krapte op de markt ontstaat. Overheden moeten oppassen voor excessieve regulering van de termijnmarkten, en kunnen zich beter richten op het vergroten van transparantie van keten tot consument, en het voorkomen van een prijzencrisis nog voordat speculanten hierop in kunnen springen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.