Home

Achtergrond 545 x bekeken 2 reacties

Slachtcijfer CBS en PVV verschilt

In Nederland zijn vorig jaar 13,7 miljoen varkens geslacht.

Dat is 900.000 minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De CBS-cijfers verschillen sterk met die van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het PVV komt uit op 14,1 miljoen slachtingen in 2009 tegen 14,3 miljoen een jaar eerder.

De gegevens van het productschap zijn gebaseerd op de aantallen classificaties per slachterij. Het CBS baseert zich op gegevens die de Voedsel en Waren Autoriteit aanlevert. Dat betreft gegevens van het aantal ante mortemkeuringen (keuring voor slachting).

In theorie zouden de cijfers van het CBS dan dus iets hoger uit moeten vallen, omdat afgekeurde dieren niet worden geclassificeerd.
PVV-marktonderzoeker Paul Westra heeft niet direct een verklaring voor het grote verschil tussen de cijfers van PVV en CBS. Meest waarschijnlijk noemt hij het wegvallen van de gegevens van één slachterij over een maand of een week die zij verschillend toerekenen aan een bepaald jaar.

Westra meldt dat er binnenkort wordt overlegd tussen CBS en PVV om de oorzaak van de verschillen te vinden en om tot beter overeenstemmende gegevens te komen.

Behalve het aantal varkensslachtingen heeft het CBS ook andere slachtgegevens bekendgemaakt. De gegevens van het CBS worden doorgestuurd naar het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Wat lees ik nou weer? Vorig jaar 13.7 miljoen leden van de PVV geslacht? Knap van die Wilders dat hij dan toch nog zo'n roedel in stand kan houden. Fleurtje werpt kennelijk constant!

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel dat geeft niet veel vertrouwen als de Productschap Vee en Vlees (PVV) niet eens kan rekenen. PVV-commissies willen ook al niet krimpen, zie http://www.agd.nl/1094881/Nieuws/Artikel/PVV-commissies-willen-niet-krimpen.htm

  Wat willen ze dan wel, dan alleen op hun pluche zitten, lidmaatschap innen en klagen als verwende kinderen. Ik wens voorzitter Lak veel success. Advies, de harde hand erdoor, uitvegen dat corrupte st*nk hok, en opnieuw beginnen met nieuwe visie. Dat zal dan voor het eerst zijn!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.