Home

Achtergrond

Senaat uiterst kritisch over omgevingsvergunning

Alle fracties in de Eerste Kamer zijn uiterst kritisch over de wet, die de invoering van de ene omgevingsvergunning moet regelen.

Dat bleek vanmiddag bij de eerste termijn van het debat over die wet, de Wabo. Kritische punten zijn of de benodigde computerondersteuning op tijd klaar is, en hoe de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) zich verhoudt tot andere wetgeving, met name de Crisis- en herstelwet die naar verwachting volgende week in de Senaat wordt besproken.

Ook uitten verschillende fracties kritiek op de forse kwaliteitseisen die aan de vergunningverlening worden gesteld. Sprekers vroegen zich af of gemeenten niet te zwaar worden belast. "Wat we aan de voordeur hebben gedereguleerd, wordt via de achterdeur weer overgereguleerd", zei CDA-senator Eric Janse de Jonge.

In de omgevingsvergunning worden bestaande vergunningtrajecten op het vlak van ruimte, water, natuur en milieu samengevoegd, met als doel om de vergunningverlening te vereenvoudigen en te versnellen.

De omgevingsvergunning moet volgens plan op 1 juli aanstaande worden ingevoerd. Demissionair minister Tineke Huizinga-Heringa (Christenunie) heeft al gezegd dat dit wordt uitgesteld als het bijbehorende automatiseringssysteem niet klaar is. Het debat wordt aan het eind van de middag voortgezet, te beginnen met het antwoord van minister Huizinga-Heringa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.