Home

Achtergrond 214 x bekeken

Senaat behandelt crisis- en herstelwet

In een marathonzitting debatteert de Eerste Kamer vandaag over de crisis- en herstelwet.

Omstreeks kwart over tien in de ochtend schuiven de senatoren aan om zich met de demissionaire kabinetsleden over de wet te buigen. De stemming over de wet, die bedoeld is om de kwakkelende economie aan te zwengelen, is voorzien omstreeks middernacht.

Het kabinetsplan voorziet in snellere procedures rond de aanleg van wegen en andere infrastructurele projecten. Bezwaarprocedures worden bijvoorbeeld ingekort. Volgens de regering zijn de tientallen miljarden aan extra investering goed voor de werkgelegenheid, vooral in de bouwsector.

Premier Jan Peter Balkenende en de demissionaire ministers Camiel Eurlings (Verkeer & Waterstaat), Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Tineke Huizinga (VROM) en Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zijn vandaag bij het debat aanwezig. De Tweede Kamer gaf al op 17 november zijn fiat. Bedoeling was om de wet met ingang van dit kalenderjaar te laten ingaan, maar de senaat wilde meer tijd om de plannen te beoordelen. Balkenende betreurde dat zeer.

De crisis- en herstelwet moet leiden tot de bouw van wegen, sluizen, woningen en windmolenparken. Het gaat bijvoorbeeld om twee windmolenparken in Flevoland en op de Tweede Maasvlakte. De wegen N31 door Harlingen en de ring rond Parkstad in Zuid-Limburg vallen ook onder de wet. De spoorlijn Groningen-Leeuwarden prijkt er eveneens op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.