Home

Achtergrond 25 reacties

'Schuld ergste last melkveebedrijf'

Schulden zijn momenteel het grootste probleem in de melkveehouderij en banken zouden vaker nee moeten zeggen bij een verzoek om nieuwe financiering.

Dat zei Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF) vandaag in Assen. De grondprijzen blijven volgens Holman de komende jaren niet op niveau. Op een bijeenkomst van mengvoercoöperatie ForFarmers wilde de EDF-voorzitter kwijt dat banken een belangrijke rol in het hoge aandeel vaste kosten van melkveehouders in Nederland. Volgens hem wordt te gemakkelijk gefinancierd.

"In grond, gebouwen en quotum zit een behoorlijk gedeelte gebakken lucht", aldus Holman. De vaste kosten op melkveebedrijven blijven hierdoor volgens de EDF-voorman maar doorgroeien. "Gemiddeld ligt het aandeel vaste kosten op zo’n 60 procent. Maar er zijn al bedrijven waar de vaste kosten al 75 procent van de kosten bepalen."

Vooral bij de 25 procent minst presterende melkveebedrijven zou de bank volgens Holman vaker nee moeten verkopen. Zo neemt volgens hem onder meer het aandeel aflossingsvrije leningen onverantwoord toe. Een veehouder met 2 euro schuld per liter melk speelt in Holmans ogen Russisch roulette. Bij een daling van de melkprijs richting 21 cent zouden deze bedrijven volgens hem flink in de problemen komen. "Een verantwoorde schuld ligt rond 1 euro per kilo melk." Het probleem van de sector is volgens Holman niet zozeer de melkprijs, maar de kostprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  Tja, quotumkosten maak je zelf ....
  maar met een melkprijs van 25 cent kun
  je net je bedrijf in stand houden , over uitbreidingen en renovaties hoef je dan niet na te denken .
  Banken financieren er op los , maar of je het redt om ooit de hypotheek weer af te lossen is maar de vraag?
  Banken zijn geldwinkels!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een bank denkt niet anders dan een boer. Ook een bank melkt het liefst zoveel, en vooral zo lang mogelijk. Een grote schuld met hoge rente maakt aflossen schier onmogelijk. Hierdoor ben je als geldverstrekker er zeker van dat je lang kunt melken van dezelfde koe.

 • no-profile-image

  gerrie

  Hypotheekslaven, daar heb je er tegenwoordig in alle branches zo veel van. Bij de banken blijven de pakjes en mantelpakjes wel schoon. Heb liever wat meer rente over mijn spaarcenten.

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder. Bedankt voor je toelichting, zien we wereld toch wel gelijk.

 • no-profile-image

  gli

  Boeren (melkveehouders) luisteren nogal naar relatiebeheerders van banken, adviseurs van voederleveranciers, accountants en andere adviseurs.
  Vroeger waren er ook de adviseurs van de door de overheid gesubsidieerde bedrijfsvoorlichting. Die moeten nu ook hun aanstelling waar maken.
  Gevolg: laat niemand in blind vertrouwen een adviseur navolgen. Het zijn allemaal broodetende profeten die ook zelf graag een rijk belegde boterham verdienen.
  Je eigen kop volgen is soms (nee vaak!) de beste adviseur!

 • no-profile-image

  Demeter

  Rupsje nooit genoeg, heeft werk en schuld teveel.

 • no-profile-image

  realist

  onzin huub, het is eerder dat 75 % er geld bijdoet en 25 % op dit moment 0 draaid.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Huub uit Aalten heeft volgens mij gelijk. Alleen is dit wel een zaak van langere termijn. Maar duidelijk is dat wel. Zie de situatie in Engeland, na jaren lage melkprijs is de kostprijs daar ook laag. Is de melkprijs hier hoog zoals 2 jaar terug dan vliegt ook de kostprijs omhoog door duur quotum en stijgende grondprijs.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Kijk vandaag in de Telegraaf, de financiele pagina en lees dat de consumenten zich moeten verenigen tegen de grote banken , die omdat ze groot zijn en veel macht hebben en veel te veel rente vragen en zich ten koste van de consument o.a. wij boeren dus zich lekker verrijken. DUS SLUIT U AAN BIJ WWW. STICHTING HIJPOTHEEKKRACHT.nl VOOR EEN LAGERE RENTE.

 • no-profile-image

  Gert

  Jong geen schuld , oud geen geld. Als je bij deze rentestand niet meer kan lenen kan het nooit meer .We zitten nu in de niet lenen hype , straks met de volgende hype kan alles weer. Probeer juist nu te profiteren.

 • no-profile-image

  arjan

  hier worden de meeste leningen afgesloten op 7 , 9, 12, of 15 jaar en voor overnames soms twintig, toen ik mijn bedrijf 5 jaar geleden kocht hebben we de grond en gebouwen op 15 en 20 jaar gezet en de voorraden, veestapel etc. tussen de 7 en 12 jaar, als ik over 15 jaar 50 ben is mijn bedrijf afbetaald en heb je eigen vermogen over, slaap ik denk toch beter dan de gem. nederlandse of deense melkveehouder ( p.s, ik had 30000 euro eigen vermogen) hebben nu een bedrijf van 100 ha ( 35 in eigendom) en 660000 liter melk ( 200000 vijf jaar geleden) het grote verschil is wel dat de franse overheid meer voor ons overheeft en de bevolking achter de boeren staat

 • no-profile-image

  mijn hobby is melken

  Elke ondernemer zal naar zijn eigen kostprijsplaatje moeten kijken, en daar naar handelen. Maar bij veel melkveehouders is het kopen van quota,grond,machines het zelfde als het kopen van een grote auto door de man uit de straat; namelijk: status !!
  Als je daar de rest van je leven voor wil werken, van mij mag het !!!!
  Maar dan niet lopen zeiken en klagen

 • no-profile-image

  Martin

  Typisch dat al vlug de standaardreflex opduikt: 'Het ligt aan iedereen behalve aan mijzelf cq de boer zelf.' Als ik het goed heb, kiest de ondernemer zelf zijn plan en daarmee oa zijn financiering; ook in die volgorde. Problemen liggen op de loer als de 'ondernemer' de volgorde omdraait, dus eerst de financiering (-shoogte) kiest en dan eens gaat bedenken welk plan hij daar bij bedacht krijgt. Het lijkt me daarom heel goed om zo'n kengetal als financiering per kg melk bij het oud vuil te zetten. Het is een schijngetal, waar een wereld van verschil qua kostprijs en opbouw van kostprijs (verhouding vaste en variabele kosten) achter schuil gaat. Ken je kostprijs!
  Het is ook veel te makkelijk de bank (welke dan ook) de schuld te geven van hoge financieringen: het is de ondernemer zelf die dat kiest. Dan moet-ie ook een vent zijn en zich niet verschuilen achter iemand of iets anders. En niet net doen alsof de bank hem dwingt veel te lenen! Tsss....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Han, misschien heb je me niet goed begrepen, maar ik ben het juist helemaal met je eens. Ook ik heb juist willen onderstrepen dat door (te veel) aflossingvrij financieren, je als ondernemer de rest van je leven de melkkoe van de bank blijft. Deze vorm van financieren is met name de jongere ondernemers met de paplepel ingegeven met, inderdaad, het argument dat inflatie automatisch zorgt voor aflossing. Dat dit ook een keerzijde kan hebben zijn ze "vergeten" erbij te vertellen omdat iedereen profiteert van een investeringslustige ondernemer. GLI heeft groot gelijk, maar kom met zo'n voorhaal maar aan bij jonge ondernemers vol vuur die blind varen op de mensen die schouderklopjes uitdelen.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Niet de schulden last is het probleem maar de veel te hoge rente die alle banken vragen. Kijk 2.5 % rente is genoeg voor de bank in deze tijden.

 • no-profile-image

  Han

  @Mijn hobby is---. Ik ben het niet met je eens. Gat het fout moet de goedwillende boer die >normaak< heeft geinvesteerd het gelag (verlies bij de te grote voet boer) betalen.
  @Melkveehouder. Volgens mij is aflossingsvrij lenen levens gevaarlijk. Als de inflatie stopt zal er na verkoop net genoeg zijn om de aflossingen te betalen. Dus in de meeste gevallen zal de stoppende boer nauwelijks en pensioen overhouden, dat meer si dan de geld ontwaarding ontstaan gedurende de looptijd.
  @Gert. Als het quotum weg is zijn de kosten gemaakt door (aflossingsvrije) leningen niet WEG. Tevens zal het eventueel opgevoerde quotum vermogen wegvallen (verdampen zeggen bankiers) Welk een verlies post levert dat op??

 • no-profile-image

  gert

  Over 5 jaar zijn de quotumkosten verleden tijd,dan gaat de kostprijs toch ook omlaag.denken veel boeren,dan maar melken tegen de klippen op.Nu nog even doorbijten !

 • no-profile-image

  Boerin

  Bij een melkprijs van 21 cent komen we allemaal in de problemen en zullen de boeren uit Nederland verdwijnen. Je moet wel erg aan zelf overschatting lijden om dan licht te zien aan de horizon.

 • no-profile-image

  jan

  Met een Euribor lening valt het nog mee !

 • no-profile-image

  prutser

  Klopt gewoon wat deze man zegt, vooral dat over die aflossingsvrije leningen. Boeren hebben elkaar gewoon nagedaan met alsmaar quotum kopen, want:' het quotum gaat er toch niet af!', en je moest toch meedoen met de rest? anders hoor je er niet meer bij, en dat kan echt niet hoor! Typisch Nederlands verschijnsel

 • no-profile-image

  Landmand

  het hangt er helemaal van af hoe je de aflossings vrijheid gebruikt.
  50 % van de waarde van de grond kun je makkelijk aflossings vrij financieren.

  Je moet altijd zorgen dat je net zoveel aflost als de afschrijving- investering.
  Verder maakt het veel verschil hoe de waardes in het bedrijf zijn opgebouwd.

 • no-profile-image

  huub

  De kostprijs volgt de opbrengstprijs! of we nu gemiddeld 25, 35 of 45 krijgen maakt niets uit. 25% van de boeren verdiend geld, 50% houdt het vol en de laatste 25% doet er geld bij, dat zal altijd zo blijven...

 • no-profile-image

  harmen

  Huub uit Aalten heeft inderdaad helemaal gelijk. Omgekeerd geldt het ook: hoe lager de kostprijs hoe lager de melkprijs. Hoe beter we met z'n allen ons best doen voor des te minder krijgen ze de melk. Alleen degenen die net iets slimmer zijn dan de rest wordt er geld verdiend. De rest blijft daar achter aan hollen of moet afhaken.

 • no-profile-image

  cp

  leuk voor mij als aanstaande opvolger.

 • no-profile-image

  Han

  Arjan De Franse regering en het Franse volk weten maaar al te best wat het betekent als je de landbouw laat creperen. Dat hebben ze gedaan vanaf 1945 tot rond 1970. Het gaf niet de vooruitgang die ze hadden verwacht, alleen maar onbewoonde gebieden. Nu het de landbouw niet slecht gaat, gaat het met Fransen ook niet slecht. Of zie het verkeerd?? Eën ding is zeker jij hebt een pensioen als je 65 jaar bent en een grrot deel van de Nederlandse boeren heeft een Toren hoge schuld bij de bank.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.