Home

Achtergrond 327 x bekeken

'Schuld ergste last melkveebedrijf'

Schulden zijn momenteel het grootste probleem in de melkveehouderij en banken zouden vaker nee moeten zeggen bij een verzoek om nieuwe financiering.

Dat zei Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF) gisteren in Assen.

De grondprijzen blijven volgens Holman de komende jaren niet op niveau. Op een bijeenkomst van mengvoercoöperatie ForFarmers wilde de EDF-voorzitter kwijt dat banken een belangrijke rol in het hoge aandeel vaste kosten van melkveehouders in Nederland. Volgens hem wordt te gemakkelijk gefinancierd.

”In grond, gebouwen en quotum zit een behoorlijk gedeelte gebakken lucht”, aldus Holman. De vaste kosten op melkveebedrijven blijven hierdoor volgens de EDF-voorman maar doorgroeien. ”Gemiddeld ligt het aandeel vaste kosten op zo’n 60 procent. Maar er zijn al bedrijven waar de vaste kosten al 75 procent van de kosten bepalen.”

Vooral bij de 25 procent minst presterende melkveebedrijven zou de bank volgens Holman vaker nee moeten verkopen. Zo neemt volgens hem onder meer het aandeel aflossingsvrije leningen onverantwoord toe.Een veehouder met 2 euro schuld per liter melk speelt in Holmans ogen Russisch roulette. Bij een daling van de melkprijs richting 21 cent zouden deze bedrijven volgens hem flink in de problemen komen. ”Een verantwoorde schuld ligt rond 1 euro per kilo melk.” Het probleem van de sector is volgens Holman niet zozeer de melkprijs, maar de kostprijs.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.