Home

Achtergrond

Schooljeugd ontwikkelt plannen voor duurzame bollenteelt

Leerlingen van het Fioretticollege in Lisse gaan zich op verzoek van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de handelsbond Anthos, inspannen om plannen te ontwikkelen waarmee een duurzame teelt en handel kan worden gerealiseerd.

Door Jan van Aartijk, directeur van de KAVB werden de zeven verschillende opdrachten maandagmorgen aan de leerlingen van de secties aardrijkskunde en economie overhandigd.

De ongeveer 200 leerlingen zullen onderzoeksbureaus vormen en zich onder andere bezighouden met het zoeken naar het antwoord op de vraag welke concrete duurzame maatregelen bij de productie en handel van bloembollen genomen kunnen worden. Verder zal worden onderzocht welke rol de certificering hierbij kan spelen, hoe je meer draagvlak bij de consument kunt creëren voor duurzame producten en ook wat de economische gevolgen van verdere verduurzaming zijn en hoe je het toerisme in de bollenstreek duurzamer en aantrekkelijker kunt maken.

Volgens Elvira Sanders van de gemeente Lisse kan de schooljeugd bij de projecten ook steunen op de medewerking van specialisten uit met name het bollenvak. "De bedoeling is dat op 21 april de rapportages klaar zijn." Van Aartrijk zei op goede ideeën te hopen waarmee het bollenvak uit de voeten kan, gezien het feit dat duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt op velerlei gebied en ook de bollensector zich in de mogelijkheden en kansen daarin wil verdiepen.

"De sector heeft behoefte aan frisse en creatieve ideeën en werkt graag aan dit project mee, met als basis van de projecten de drie P’s, ofwel Profit, People en Planet." Het project dat de Fioretti leerlingen onder handen nemen is onderdeel van het programma Scholen en Duurzaamheid en wordt gefinancierd door de Rabobank Bollenstreek en het Fonds 1818. De uitvoering berust bij de gemeente Lisse en IVN Natuur- en milieu educatie Zuid Holland.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.