Home

Achtergrond

Schilderen met bloemen

De zwarte tulp
Tulpen heb je in allerlei kleuren: rood, geel, wit, paars, oranje, noem maar op. Maar zwart? Die kleur blijken telers heel moeilijk te kunnen maken. Telers hebben wel altijd geprobeerd om een zwarte tulp te kweken.

Rond 1850 was er een Franse schrijver, Alexandre Dumas, die daar een boek over heeft geschreven. Het speelt in 1672 in Haarlem. Er wordt een wedstrijd gehouden: wie er als eerste in slaagt een zwarte tulp te kweken, kan 100.000 gulden winnen. Cornelis van Baerle wil dat wel proberen. Helaas zijn er heel veel telers die hem dwars zitten. Die willlen met oneerlijke manieren die grote prijs winnen. Cornelis komt zelfs in de gevangenis te zitten door bedrog van anderen. Gelukkig ziet Rosa, de dochter van de man die de gevangenen moet bewaken, dat Cornelis onschuldig is. Ze worden verliefd op elkaar. Cornelis ontsnapt uit de gevangenis, nog net op tijd om zijn tulp te kunnen kweken voordat de wedstrijd afgelopen is.

Zelf schilderen?

Wil je zelf schilderen op de computer? Kleur hier dan Kitty terwijl ze tulpen plukt.

Foto

Jos Hillebrand

Of registreer je om te kunnen reageren.