Home

Achtergrond 264 x bekeken

Sarkozy verliest terrein bij Franse boeren

"De president van de republiek heeft veel moeite met de plattelandswereld. Ik geloof ook niet dat hij de boeren helemaal begrijpt. We hadden het erg op prijs gesteld als hij de Salon de l’Agriculture had geopend, daarmee had hij aan kunnen geven dat hij ons vak echt wil verdedigen."

Met die voorzichtige maar toch duidelijke woorden geeft voorzitter Jean-Michel Lémétayer van de Franse boerenkoepel FNSEA uiting aan zijn frustratie over de houding van Nicolas Sarkozy. Die besloot als eerste president in vele jaren niet zelf de grote landbouwbeurs in Parijs te openen maar dat aan landbouwminister Bruno le Maire over te laten.

Sarkozy komt zaterdag de Salon wel sluiten, maar dat zien de boeren toch als mosterd na de maaltijd. "Zijn afwezigheid toont alleen maar aan dat hij of geen oplossingen voor ons heeft of bang is voor demonstraties van boeren. We zijn verbaasd om niet te zeggen geschokt," zegt de kleinere en militantere Confédération Paysanne.

De Franse president ligt toch al niet lekker bij zijn boeren, een belangrijke factor bij de komende regionale verkiezingen. Volgens een opinie-onderzoek denkt nog maar 47 procent van de boeren gunstig over Sarkozy, terwijl dat een jaar geleden nog 56 procent was.

"Maar Nicolas Sarkozy luistert wel naar de boeren en zal hen zaterdag ook weer een aantal duidelijke toezeggingen doen," aldus Le Maire, die zich samen met Euro-commissaris Dacian Ciolos uitstekend van zijn taak kweet en uren op de beurs bleef keuvelen.

De president moet deze week wel met erg harde beloftes komen, want voor de boeren zijn de bestaande steunplannen verre van voldoende. In een eerder met veel bombarie aangekondigd plan draait het vooral om zachte leningen waar volgens Lémétayer in de praktijk weinig van terechtkomt.

"De zuurstof die ons is toegediend, is onvoldoende door de strenge eisen van de banken. Wat de boeren nodig hebben zijn klinende munten geld."

Of registreer je om te kunnen reageren.