Home

Achtergrond

Saoedi-Arabië importeert 22 procent meer tarwe

Saoedi-Arabië zal dit jaar circa 2 miljoen ton tarwe importeren, 22 procent meer dan een jaar geleden.

Dat schrijft de Amerikaanse landbouwattaché in een rapport. Het koninkrijk overweegt naar verluid kwaliteit tarwe te accepteren om de importkosten te beperken.

Normaliter eist Saoedi-Arabië dat tarwe 14 procent eiwit bevat. Het staatsbedrijf dat de productie en import van graan reguleert, heeft echter aangegeven mogelijk genoegen te nemen met 12,5 procent. Of de eis verlaagd wordt is afhankelijk van de reacties van verwerkers.

De binnenlandse productie daalt dit jaar 30 procent tot 700.000 ton. Ten opzichte van de oogst drie jaar geleden is de productie zelfs bijna 75 procent gedaald. Het grotendeels woestijnachtige land had eerder grote ambities de graanimport door eigen productie te beperken.

Het land heeft echter een tekort aan zoetwater, en voelde zich na decennia zoeken naar waterbesparende teeltvormen gedwongen het areaal tarwe terug te brengen tot 140 hectare. Het land, de grootste economie van het Midden-Oosten, heeft ook de gerstproductie teruggebracht van circa 200.000 tot 25.000 ton.

Gerst wordt in Saoedi-Arabië vooral gebruikt om kamelen te voeden. Deels is gerst in het rantsoen vervangen door een mix van tarwe, mais en soja. Vorig jaar importeerde Saoedi-Arabië 7,3 miljoen ton voergerst. Meer dan de helft kwam uit Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.