Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Sancties nodig bij economisch beleid EU'

EU-lidstaten die zich niet houden aan de economische afspraken die de unie maakt voor de lange termijn, moet bestraft kunnen worden.

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de mogelijkheid daartoe onderzoekt. De drie grootste fracties, de christendemocraten, socialisten en liberalen zullen woensdag voor een resolutie van deze strekking stemmen.

De Europese Commissie heeft vorige week haar economische strategie voor de komende tien jaar gepresenteerd. In de voorstellen, die later deze maand op een EU-top worden gesproken, staat onder meer dat Europeanen langer aan de slag moeten blijven en beter opgeleid moeten worden. Ook moet de armoede teruggedrongen worden.

Als lidstaten niet meewerken aan het halen van deze doelstellingen, kan de Europese Commissie ze waarschuwen. Maar sancties zijn in het plan van de Europese Commissie niet voorzien, liet commissievoorzitter José Manuel Barroso bij de presentatie weten.

Maar het Europarlement wil dat EU-landen die er een potje van maken toch hardhandig bij de les gehouden kunnen worden. De vrijblijvendheid van de afgelopen tien jaar heeft niet gewerkt, constateerde de liberale fractieleider Guy Verhofstadt dinsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.