Home

Achtergrond 268 x bekeken

Samenwerken devies voor kenniscentrum

De nieuw op te richten Stichting Kenniscentrum Plantstoffen moet aansluiting zoeken bij al bestaande initiatieven.

Dat blijkt uit de reacties van sectorpartijen op een subsidieaanvraag voor de stichting. Bovendien willen partijen de oprichting van de stichting eenmalig financieren in plaats van vier jaar.

Een consortium van bedrijven, waaronder Fresq en Best Fresh Group, wil via het centrum plantenstoffen telen die zijn te gebruiken voor nieuwe toepassingen in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Zij vragen daarvoor een bijdrage van 200.000 euro over 5 jaar van het Productschap Tuinbouw (PT).

Sectorpartijen zien kansen in het project, maar vinden dat de aanvragers niet opnieuw het wiel uit moeten willen vinden.
"Dit doet mij denken aan het project Fhealinc. Zoek daar aansluiting bij," betoogt LTO-vakgroepvoorzitter vollegrond Jan Roefs tijdens de sectorcommissie groente en fruit. In Fhealinc werkt ZLTO samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en hogescholen op het gebied van voeding en allergie.

Frugi Venta-directeur Willem Baljeu wijst op bestaande projecten in de uien- en bollensectoren. De totale projectkosten bedragen 3,65 miljoen euro. Het gros daarvan wordt opgebracht door provincies, LNV en andere financiers. Voor de oprichting van de stichting wordt het PT gevraagd om een financiering van 200.000 euro over 5 jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.