Home

Achtergrond 217 x bekeken

Salmonellabesmetting op vleeskuikenouderdierbedrijf

Bij een koppel vleeskuikenouderdieren op een bedrijf in Zuidoost-Brabant is een besmetting met salmonella enteridis vastgesteld.

Dit meldt het Productschap Pluimvee en eieren (PPE). Het koppel bleek 15 februari besmet en bestond uit 3.750 ouderdieren van 61 weken. De dieren zijn geslacht en gekookt. De broedeieren (26.000 stuks) zijn verwerkt tot eiproduct. Ook zijn 21.900 broedeieren afgevoerd voor destructie. De schade wordt vergoed uit het Veeziektenfonds.

Het PPE heeft ook gegevens bekendgemaakt over besmettingen met salmonella typhimurium, de salmonella’s hadar, infantis en virchow en besmettingen met mycoplasma gallisepticum (Mg). De laatste besmetting met salmonella typhimurium dateert van december 2008. In juli 2009 werd voor het laatst een besmetting met één van de andere genoemde salmonellastammen gevonden.

Ook besmettingen met mycoplasma gallisepticum zijn de laatste maanden niet gevonden. De laatste keer dat er een besmetting met deze ziekteverwekker werd gevonden was in oktober 2009 op een vleeskuikenouderdierenbedrijf. Ook in 2008 en in 2006 werd één keer een besmetting gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.