Home

Achtergrond 8 reacties

SP wil eerlijke prijs voor boeren

Boeren behoren een eerlijke prijs te krijgen voor een eerlijk product.

Deze doelstelling heeft de Socialistische Partij opgenomen in haar verkiezingsprogramma dat vandaag is gepresenteerd.

Een derde van de boeren leeft onder de armoedegrens, constateert de SP. Elke week verdwijnen tientallen boerenbedrijven. Hóe de SP een eerlijke prijs denkt te realiseren staat niet in het verkiezingsprogramma, behalve dat verkoop onder de kostprijs moet worden verboden.

De partij van tegenwoordig Emile Roemer wil de 'bio-industrie' terugdringen. Evenals GroenLinks gisteren bekend maakte willen ook de socialisten de veestapel inkrimpen. Ze gaan schaalvergroting en megastallen tegen, dierenwelzijnsnormen worden aangescherpt en verminkingen verboden. De SP neemt ook vermindering van het ministeries in haar verkiezingsprogramma op maar noemt dat van LNV niet met name.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Jan Lievelde. Wat is kostprijs, dit is discutabel. Op dit momnt is er op het noordelijk halfrond geen boer die zijn kostprijs krijgt voor de bulk producten. Er zijn altijd reken modellen te maken waarbij een prijs te voorschijn komt die voor de meeste boeren acceptabel is.
  Iets anders het is verkiezings tijd en DUS. De socialisten hebben 30 jaar geleden een deel van de boeren aan zich gebonden met dezelfde kreet. Zie het resultaat nu een nog slechtere prijs dan toen. Het is jammer voor LINKS maar zij hebben op de wereld nog nooit de economie duurzaam weten te maken.
  @Joop Brazilie. Zo ik boven al aangaf op nagenoeg de hele wereld afgezien van jouw Brazilie, zijn de prijzen echt onder niveau, hier is met goede politieke wil iets aan te doen op grotere schaal dan Nederland alleen. Willen we de mondiale financiele crisis oplossen dan zulen we bij de bassis, landbouw en andere grondstoffen moeten beginnen.

 • no-profile-image

  dier

  Nou, Henk,NL, als ik hoor hoe het nu zit met de prijzen voor de boeren kunnen jullie wel wat hulp gebruiken, ook al is het van de SP.

 • no-profile-image

  gerrie

  Gewoon het bestemmingsplan bij boeren veranderen dat ook zij een supermarkt mogen beginnen. Parkeerruimte heb je al genoeg. Of een megamall. Moet je eens kijken wie het goedkoopste kan en wat de huidige supers hun billen bij elkaar knijpen.

 • no-profile-image

  Joop

  Lijkt me een hele goede zet, weet je zeker dat Nederland over 5 a 10 jaar geen boeren meer heeft. SP, Nederland is geen economisch eiland, Nederland leeft op en van de import en export van (agrarische) producten.

 • no-profile-image

  gaatze

  gemiddelde kostprijs van alle bedrijfen met de 25% hoogste en 25% laagste buiten beschouwing gelaten

 • no-profile-image

  Henk

  Dit geluid hoor ik al 10-15 jaar,wij zijn een exporterend land,daar komt onze kracht vandaan,een eerlijke prijs verdien je door andere factoren,regulering in prijseffecten door de overheid is het socalisme ten top.
  In de doorsnee politiek zitten geen ondernemers en zeker geen duurzame dus blijf met je poten van onze producten af,dit regelen wij zelf en hebben daar zeker geen pottekijkers als de sp voor nodig.

 • no-profile-image

  jan

  Wat kunnen mensen hier nu dan weer mee? Weer een schreeuw waar niemand wat mee kan.
  Wat is een eerlijke prijs?
  Wat is de kostprijs van producten?
  En wat als één boer zijn kostprijs lager heeft dan zijn buurman. Mag hij dan wel een product verkopen en zijn buurman niet?

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Mooi gesproken SP, maar HOEVEEL boeren mogen van jullie die eerlijke prijs krijgen, liefst zo weinig mogelijk zeker? Salonsocialisten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.